Gaan werkgevers meer concurreren op pensioen?
Door de Wet toekomst pensioenen kan er tussen werkgevers meer concurrentie ontstaan op basis van de pensioenregelingen die zij werknemers bieden. Mogelijk krijgen pensioenvoorzieningen de komende jaren een nadrukkelijkere plek in vacatureteksten.
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Deze wet bevat de regels voor het nieuwe pensioenstelsel en de overstap daarnaartoe (artikel). Onder het nieuwe stelsel is er meer transparantie over de pensioenen en zijn er alleen nog maar premieregelingen. Zogenoemde eind- en middelloonregelingen zijn na de transitiefase niet meer mogelijk. Sollicitanten kunnen door de gewijzigde regels makkelijker pensioenregelingen van werkgevers vergelijken. In een recent artikel in Het Financieele Dagblad (FD) spreken deskundigen daarom de verwachting uit dat er onder het nieuwe stelsel meer concurrentie op de arbeidsmarkt zal zijn op basis van de pensioenregelingen.
Informatie over pensioenpremie in vacaturetekst
Sollicitanten hebben doorgaans veel belangstelling voor het salaris. Onderzoeken laten wisselende percentages zien, maar de tendens is dat organisaties ook steeds vaker concrete salarisinformatie opnemen in vacatureteksten. In een groot wervingsonderzoek (artikel) van Tilburg University en Rendement Uitgeverij gaf 56% van de werkgevers aan in vacatureteksten salarisinformatie te vermelden. Meer algemeen besteedt 69% van de werkgevers in de vacaturetekst aandacht aan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Pensioen is daar uiteraard onderdeel van, maar wat de pensioenregeling precies inhoudt, blijft meestal nog vaag. Dat zou door toenemende transparantie de komende jaren dus kunnen veranderen. Organisaties kunnen bijvoorbeeld positief opvallen als in een vacaturetekst een hoog premiepercentage voor rekening van de werkgever wordt vermeld.
Onderscheidende factor van nieuwe pensioenregeling
Werkgevers doen er goed aan om bij de overstap naar een nieuwe pensioenregeling niet (alleen) te kijken naar kostenbesparing, maar ook uit te zoeken hoe pensioen onderscheidend kan zijn op de arbeidsmarkt. Hierbij hebben werkgevers die niet onder een bedrijfstakpensioenfonds vallen, vaak meer invloed. Bij bedrijfstakpensioenfondsen (artikel) kunnen de sociale partners veel keuzes maken over de overstap naar en de inhoud van de nieuwe pensioenregeling.
Veel werkgevers zijn nu in afwachting van wat concurrenten gaan doen voor de pensioenen. In het FD worden werkgevers gewaarschuwd dat zij niet te lang de kat uit de boom moeten kijken. Het einde van de transitiefase – 1 januari 2028 – is nog ver weg, maar het overstaptraject is complex en tijdrovend, en het aantal beschikbare pensioendeskundigen is beperkt.