Loon voor mantelzorgers tijdens langdurend zorgverlof
Mantelzorgers doen regelmatig beroep op de regelingen voor kort- en langdurend zorgverlof uit de Wet arbeid en zorg (WAZO). Dit voelen ze dan wel flink in de portemonnee. Werkgevers kunnen hen erop attenderen dat zij mogelijk recht hebben op loon uit het PGB-budget van de persoon die ze verzorgen.
Mantelzorgers (verdiepingsartikel) zorgen vaak onbetaald, langdurig voor naasten die zorg nodig hebben. Deze mantelzorg trekt een flinke wissel op de werkbelasting. Dit kan leiden tot overbelasting (toolbox), met alle gevolgen van dien. Werkgevers doen er daarom goed aan om met hun werknemers mee te denken over een gezonde invulling van de combinatie werken en zorgen.
Loon bij lang- en kortdurend zorgverlof
Mantelzorgers kunnen gebruikmaken van calamiteiten- en ander kort verzuimverlof. Dit verlof is bedoeld voor onvoorziene situaties die niet te plannen zijn, zoals het bijstaan van een ouder die is gevallen. Het loon wordt tijdens dit verlof volledig doorbetaald.
Andere vormen van verlof zijn het kort- en langdurend zorgverlof. Het kortdurend zorgverlof is bedoeld voor de noodzakelijke verzorging vanwege ziekte van onder meer de partner of een nabij familielid. De werknemer krijgt dan 70% van het loon doorbetaald. Langdurend zorgverlof is bedoeld voor de noodzakelijke verzorging van een naaste die ziek of hulpbehoevend is of de verzorging van een naaste met een levensbedreigende ziekte. Tijdens dit verlof krijgt de werknemer geen loon doorbetaald. In de cao kan wel een aanvulling of vergoeding zijn afgesproken voor dit zorgverlof.
Zorgverlof te duur voor veel werknemers
Veel werknemers kunnen niet rondkomen van 70% van hun salaris, ook niet als dat alleen voor een beperkt deel van hun werkuren geldt. Bij langdurend zorgverlof bestaat zelfs helemaal geen recht op loon voor de niet-gewerkte uren. Dit heeft tot gevolg dat werknemers proberen werk en zorg te combineren, ook als dat eigenlijk te zwaar voor ze is. Werkgevers merken dan bijvoorbeeld dat de werknemer vermoeid raakt, gestrest is, zich vaker ziek meldt of juist langdurig uitvalt.
Loon uit pgb-budget voor mantelzorgers
Als de zorgbehoevende recht heeft op een persoonsgebonden budget (pgb-budget) kan hij met dat budget zorg inkopen. Het moet dan gaan om zorg waarvoor de zorgbehoevende een indicatie heeft. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, begeleiding bij uitvoeren van taken, hulp bij douchen & aankleden of verpleging. Zo kan de werknemer in sommige gevallen tóch betaald krijgen tijdens langdurig zorgverlof. Een werkgever kan zijn mantelzorgende werknemer op deze mogelijkheid attenderen om zo de gevolgen van de mantelzorgtaken te verzachten. Formeel heet het dan geen mantelzorg meer, maar 'zorgverlening met pgb'.