Rol van de OR bij de werkkostenregeling (WKR)
De werkkostenregeling (WKR) is voor de werkgever een voordelige manier om werknemers iets extra’s te bieden. Via de WKR kan hij namelijk bepaalde zaken onbelast aan werknemers vergoeden of verstrekken. Voor de ondernemingsraad (OR) is het goed om te weten wat de spelregels van de WKR zijn en hoe de organisatie hier optimaal gebruik van kan maken.
De werkkostenregeling biedt de werkgever de mogelijkheid om een bepaald percentage van de loonsom, de zogeheten vrije ruimte, te benutten om werknemers zaken te vergoeden of te verstrekken zonder dat hij daar loonheffingen over hoeft te berekenen. Door gebruik te maken van de vrije ruimte van de WKR kan hij werknemers dus op een fiscaal voordelige manier iets extra’s bieden. Zeker als de organisatie te kampen heeft met personeelstekorten, kunnen de opties binnen de WKR interessant zijn om huidige en toekomstige werknemers aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te kunnen bieden.
De ondernemingsraad kan met de bestuurder bespreken hoe hij hier het beste invulling aan kan geven. De OR weet immers vaak beter dan de bestuurder aan welke extra’s werknemers de meeste waarde hechten.
Welke vergoedingen en verstrekkingen vinden werknemers het belangrijkst?
Binnen de WKR kan de bestuurder kiezen uit allerlei vergoedingen en verstrekkingen. Daarom is het zaak om prioriteiten te stellen. De OR moet goed weten welke zaken voor de werknemers belangrijk zijn als hij met de bestuurder gaat onderhandelen over de invulling van de WKR. In de praktijk lopen de prioriteiten van de werkgever en werknemers namelijk nogal eens uiteen. Werknemers hechten vaak vooral waarde aan ‘harde’ vergoedingen, zoals een parkeervergoeding of personeelskorting op producten van de organisatie. Veel werkgevers willen juist eerder snijden in de vergoedingen en de kerstpakketten en personeelsfeestjes handhaven – die zijn immers goed voor hun imago of voor de teambuilding. De OR moet dus vooraf nagaan aan welke tegemoetkomingen de werknemers (het meest) behoefte hebben en de belangen van de achterban voor ogen houden.
Achterbanraadpleging versterkt standpunt OR bij onderhandelingen
Het houden van een achterbanenquête is voor de OR een efficiënte manier om in één keer de wensen van alle collega’s te inventariseren. Dit recht heeft de OR op grond van artikel 17 WOR. Vraag de werknemers welke mogelijke vergoedingen en verstrekkingen zij het belangrijkst vinden en gebruik de uitkomsten bij de bespreking van de WKR met de bestuurder. Met de resultaten van de achterbanraadpleging kan de OR zijn standpunt kracht bijzetten en haalt hij het meeste uit de onderhandelingen.
Bekijk voor meer informatie de toolbox De werkkostenregeling toepassen in zeven stappen.