U bent hier

Onderneming & Personeel
Inspectie van de werkplek niet verplicht, maar wel nuttig

Inspectie van de werkplek niet verplicht, maar wel nuttig

Sommige organisaties zijn verplicht om regelmatig een werkplekinspectie uit te voeren. Dit vanwege de wetgeving, de verzekering of branchenormen. Maar ook als het niet verplicht is, is een werkplekinspectie nuttig. Bij zo’n inspectie kijkt zijn de risico’s in de organisatie leidend.

Organisaties met een VCA-certificaat zijn verplicht om regelmatig inspecties van de werkplek uit te (laten) voeren. VCA is de afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken, kunnen met een VCA-certificaat laten zien dat ze voldoen aan de eisen uit de Arbowet voor gezond en veilig werk. Een VCA-certificaat wordt vaak geëist bij constructie- of onderhoudswerkzaamheden in onder andere de bouw, offshore-industrie, de (petro)chemie, industrie en metaal. De werkplekinspecties (tool) dienen om aan te tonen dat de werkplek gezond en veilig is.  

Kerndeskundige inschakelen

Bij grote risico’s, zoals werk met gevaarlijke stoffen, kan het nodig zijn een (externe) kerndeskundige (infographic) in te schakelen. Hierbij kunt u denken aan een hogere veiligheidskundige of een arbeidshygiënist. De arbeidshygiënist wordt ook ingeschakeld als er sprake is van risico’s van fysieke belasting, zoals tillen, duwen en trekken en repeterende werkzaamheden. Deze controleert dan of er tilhulpmiddelen op de werkvloer aanwezig zijn en of die goed werken. Maar ook of de werkhoogte en werkhouding correct zijn, en of transportmiddelen aanwezig zijn en in goede staat verkeren. Ook machineveiligheid is een onderdeel van de inspectie.

Leidinggevenden en werknemers erbij betrekken

Omdat het vaak de leidinggevenden zijn die de werkplekinspecties uitvoeren, moeten zij ook getraind worden in het herkennen van risicovolle situaties. Door de werkplekinspecties door de leidinggevenden te laten uitvoeren, wordt een veilige en gezonde werkvloer een gedeelde verantwoordelijkheid. Ze krijgen zo ook meer inzicht in de problematiek en de kans invloed uit te oefenen op het arbobeleid (artikel). Dat vergroot de betrokkenheid en de motivatie om samen met het team situaties te verbeteren. Ook werknemers kunnen hierin een rol krijgen. Ze kunnen goede voorbeelden geven van onveilige werksituaties of onveilige hulpmiddelen. Als ze daarvan foto’s maken, kunnen deze gebruikt worden bij instructies en voorlichting.