Toch geen compensatie van transitievergoeding
Een werkgever heeft ook recht op een compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid als een werknemer al vóór 1 juli 2015 twee jaar ziek was, maar het dienstverband is geëindigd op of ná 1 juli 2015. Toch kregen niet alle werkgevers in deze situatie compensatie.
Is een werknemer twee jaar arbeidsongeschikt, dan kan de werkgever een ontslagaanvraag indienen bij UWV. De werkgever moet voor dit ontslag de transitievergoeding betalen, maar kan van UWV een compensatie ontvangen. Die compensatie moet slapende dienstverbanden (infographic) voorkomen. De compensatie is ook met terugwerkende kracht mogelijk bij dienstverbanden die zijn geëindigd op of na 1 juli 2015 (het recht op de transitievergoeding bestaat sinds 1 juli 2015).
Uitspraak Centrale Raad van Beroep verandert niets
Vorig jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat een werkgever ook recht heeft op een compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid als een werknemer al vóór 1 juli 2015 twee jaar arbeidsongeschikt was, maar het dienstverband is geëindigd op of ná 1 juli 2015. Toch heeft UWV onlangs laten weten dat de uitspraak niets verandert voor werkgevers die in deze situatie de compensatie zijn misgelopen.
UWV mag herhaalde aanvragen niet opnieuw beoordelen
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft namelijk besloten dat de uitkeringsinstantie herhaalde aanvragen niet opnieuw mag beoordelen. Hierdoor vissen werkgevers die al eerder te horen hebben gekregen dat ze recht hadden op compensatie maar deze niet betaald kregen, achter het net. Maar ook werkgevers die niet eerder een aanvraag hebben ingediend en langer dan zes maanden geleden de volledige transitievergoeding hebben betaald, tasten mis, omdat hun aanvraagtermijn inmiddels is verstreken.