U bent hier

Onderneming & Arbo
Beschermende maatregelen tegen tijgermug

Beschermende maatregelen tegen tijgermug

Werknemers die buitenwerk doen, moeten niet alleen alert zijn op teken, maar ook op de tijgermug. Die komst steeds vaker voor en kan virussen van infectieziekten overdragen. Hoewel de kans op een beet klein is, moet de werkgever bij buitenwerk toch preventieve maatregelen nemen.

De van oorsprong Aziatische tijgermug komt steeds vaker voor in Europa, ook in Nederland. De mug, zijn eieren en larven liften mee met internationale transporten van goederen en met vakantieverkeer. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) signaleert of de mug hier voorkomt en waar. De tijgermug wordt vaker gesignaleerd, ook in woonwijken en onlangs ook op een bedrijventerrein. Ze leggen eitjes in plasjes stilstaand water. De tijgermug steekt vooral overdag en kan virussen van infectieziekten zoals knokkelkoorts overbrengen. Nog onduidelijk is of hij ook het virus van de zikakoorts bij zich draagt. Werkgevers doen er dus goed aan de tijgermug als risico voor de gezondheid van de werknemer te beschouwen en maatregelen te treffen voor de preventie ervan.

Bestrijding tijgermug gebaat bij snelle melding

Wordt de tijgermug ergens aangetroffen, dan worden de muggen op de vindplek bestreden en uitgeroeid. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen. Voor de bestrijding is belangrijk dat zo snel mogelijk melding wordt gemaakt als een tijgermug ergens is gesignaleerd. Werkgevers kunnen risicobeperkende maatregelen op individueel niveau nemen, zoals het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen, denk aan  bedekkende kleding, vergelijkbare met die tegen teken, en het DEET-houdende anti-muggenmiddelen. De tijgermug is zeldzaam en de kans dat iemand hem treft is klein. Melden kan via www.nvwa.nl/muggen met het formulier 'Melden vondst tijgermug'. Een foto meesturen, vergroot de kans op juiste en snelle identificatie.