U bent hier

Onderneming & Administratie
Prognoses maken, een goede oefening voor het hele team

Prognoses maken, een goede oefening voor het hele team

Een prognose is een poging om een uitspraak te doen over een moment in de toekomst. Het maken van prognoses is een vaardigheid die een volledig (project)team zich eigen kan maken. Het begint met oefenen.

Om een goede prognose te kunnen geven, is het in ieder geval nodig dat teamleden:

  • bestaande denkrichtingen en overtuigingen ter discussie durven stellen (kritisch zijn én out of the box denken);
  • feiten en aannames van elkaar leren onderscheiden, omdat aannames het maken van een realistische prognose in de weg kunnen zitten;
  • bij alle activiteiten en besluiten (artikel) voor de prognose rekening houden met de consequenties op de lange termijn;
  • oplossingen vermijden die op korte termijn een positief effect hebben, maar op lange termijn juist problemen kunnen opleveren.

Onzekere factoren inbrengen

Oefenen met het maken van prognoses kan door (project)teamleden eerst kortetermijndoelen te laten stellen, waarbij de invloed van onzekere factoren nog minimaal is. Vervolgens worden er steeds meer onzekere factoren ingebracht. De termijn van de prognose wordt vervolgens steeds opgerekt: eerst voorspellingen voor de middellange termijn en vervolgens voor de lange termijn. Een andere mogelijkheid is om teamleden relevante gegevens of cijfers te geven, zoals de jaaromzet. Daarna maken ze een prognose van de omzet (artikel) voor de volgende maand, het volgende kwartaal of het volgende jaar.

SWOT-analyse

Om sterke en zwakke punten, mogelijkheden en kansen voor de het project, de afdeling of de organisatie op een effectieve manier in beeld te krijgen, kan het maken van een SWOT-analyse (e-learning) voorafgaand aan de prognose-sessie verstandig zijn. Een ludiek element toevoegen? Dat kan bijvoorbeeld door diegene in het zonnetje te zetten van wie de voorspelling uiteindelijk het nauwkeurigst blijkt.