Wat is er al op 1 juli veranderd voor de pensioenen?
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (WTP) ingegaan. Daarmee is de overgang naar een nieuw pensioenstelsel gestart. Werkgevers en werknemers krijgen geleidelijk met de nieuwe regels te maken, maar sommige wijzigingen zijn nu al te merken.
Tijdens de transitieperiode bespreken werkgevers(partijen), werknemers(partijen) en de pensioenuitvoerders hoe zij de pensioenregelingen kunnen aanpassen aan de nieuwe pensioenwet. Op 1 januari 2028 komt de overgangsfase ten einde. Alle organisaties met een pensioenvoorziening moeten dan zijn overgestapt op een premieregeling (artikel). Rijksoverheid start binnenkort met een uitgebreide voorlichtingscampagne om de gevolgen van de nieuwe wetgeving uit te leggen, onder meer via onsnieuwepensioen.nl. Hoewel de regels van de WTP stapsgewijs worden geïntroduceerd, wijst Rijksoverheid op een aantal regels die al sinds 1 juli een rol spelen:
- De wachttijd voor het opbouwen van pensioen is afgeschaft. Als een werkgever voor een pensioenregeling zorgt, bouwt een werknemer vanaf de eerste dag pensioen op. Dit geldt ook voor uitzendkrachten, die eerder nog acht weken moesten wachten op de opbouw.
- De belastingvrijstelling voor pensioenopbouw in de derde pijler (individuele aanvullende pensioenvoorzieningen) is verruimd van 13% naar 30%. Dit moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld zelfstandigen meer pensioen kunnen opbouwen.
- Door het ‘transitie-financieel kader’ kunnen pensioenfondsen sneller de pensioenen verhogen als zij hiervoor de financiële mogelijkheden hebben. Dit sluit aan bij de regels van het nieuwe pensioenstelsel (infographic), waarin de hoogte van de pensioenen sneller kan wijzigen.
- Er is een nieuwe norm voor keuzebegeleiding ingegaan, wat inhoudt dat pensioenuitvoerders de pensioendeelnemers nog beter moeten begeleiden bij pensioenkeuzes.
Geen vast moment voor overstap naar nieuwe pensioenregeling
Het moment waarop een organisatie op de nieuwe regeling overstapt, wordt in onderling overleg bepaald. Gaat het om een pensioenregeling bij een bedrijfstakpensioenfonds (artikel), dan maken de vakbonden en werkgeversverenigingen hier afspraken over. Gaat het om een pensioenregeling bij een verzekeraar, dan ligt de bal bij individuele werkgevers en werknemers(vertegenwoordigingen).