Investering vitale sectoren onder controle (Wet Vifo)
Sinds 1 juni is de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) in werking getreden. Het doel van deze wet is om regels vast te leggen om risico’s voor de nationale veiligheid in te perken. Daarbij gaat het om risico’s als gevolg van bepaalde investeringen en fusies.
De Wet Vifo is ingesteld als een veiligheidstoets voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. De veiligheidstoets geldt voor drie soorten organisaties in Nederland:
- Vitale aanbieders, zoals organisaties die gaan over het betalingsverkeer, de drinkwatervoorziening en het dataverkeer. Deze aanbieders zijn zo belangrijk voor de Nederlandse samenleving dat uitval of verstoring tot grote maatschappelijke ontwrichting kan leiden.
- Ondernemingen met gevoelige technologie, als deze gevoelige informatie in verkeerde handen komt, zou dat een bedreiging kunne vormen voor de nationale veiligheid.
- Beheerders van bedrijfscampussen, dat zijn terreinen waar verschillende bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan technologieën en toepassingen die van economisch en strategisch belang zijn. Ook hiervoor geld dat wanneer informatie in verkeerde handen valt dit een risico kan vormen voor de nationale veilighieid.
Wet Vifo geldt met terugwerkende kracht
Investeringen die binnen het genoemde kader vallen moeten worden voorgelegd aan het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). Het BTI beoordeelt of meldingen van investeringen, fusies en overnames een risico kunnen ontstaan voor de nationale veiligheid. Als er risico’s blijken te zijn adviseren ministers met welke gepaste maatregelen genomen moeten worden om de risico’s in te perken of te beheersen. De Wet Vifo geldt met terugwerkende kracht voor bepaalde investeringen (tools) die na 8 september 2020 zijn gedaan. Het kan dus gebeuren dat investeringen die al lang zijn afgerond alsnog getoetst worden en (in het uiterste geval) ook nog teruggedraaid kunnen worden. Naast de Wet Vifo bestaan al meldingsverplichtingen aan en toetsingen door het BTI op het gebied van de Gaswet, Elektriciteitswet en de Telecommunicatiewet.