Wijzigingen in regels voor personeel per 1 juli 2023
Per 1 juli 2023 krijgen werkgevers en werknemers weer te maken met een aantal nieuwe regels. Meest ingrijpend is de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen, de wet die voor grote veranderingen in het pensioenstelsel zorgt.
De volgende veranderingen op het gebied van personeel en arbeid gaan in op 1 juli 2023:
- In de hoop het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig te maken, wordt de Wet toekomst pensioenen (WTP) ingevoerd. Onder de WTP is elke pensioenregeling een premieregeling (artikel). Op 1 juli start een transitiefase waarin werknemers(verenigingen), werkgevers en pensioenuitvoerders aan de slag moeten. Sommige regels van de WTP hebben direct al invloed.
- Werkgevers en werknemers worden verplicht om in het plan van aanpak voor re-integratie hun visie te geven op het re-integratietraject (artikel).
- AOW-gerechtigde werknemers hebben voortaan slechts zes weken recht op loondoorbetaling bij ziekte. Die termijn van zes weken geldt ook voor de re-integratieplichten, het opzegverbod tijdens ziekte en het recht op een Ziektewet-uitkering.
- Het wettelijk minimumloon gaat met 3,13% omhoog en bedraagt per 1 juli € 1.995 bruto voor een werknemer die fulltime werkt en 21 jaar of ouder is. Aansluitend stijgen ook de daglonen voor uitkeringen. Vanaf 1 januari 2024 komt er een wettelijk minimumloon per uur.
- Voor mensen met een arbeidsbeperking gaan nieuwe regels in vanuit het ‘breed offensief’. De regels hebben onder meer betrekking op de loonkostensubsidie.
- Als een grensarbeider tot 50% van de totale arbeidstijd thuis telewerkt en minimaal 50% van de totale arbeidstijd in zijn werkland, blijft de socialezekerheidswetgeving van het werkland van toepassing. Dit is een afspraak tussen een aantal lidstaten van de Europese Unie.
- Er opent in juli opnieuw een aanvraagtijdvak van STAP, de bekritiseerde subsidieregeling die aan het einde van het jaar wordt stopgezet. Voor het volgende tijdvak in september wil het kabinet nog een aantal wijzigingen doorvoeren.
- Wettelijke vakantiedagen van 2022 vervallen in principe per 1 juli 2023.
Kilometerregistratie, beperking loonsancties en thuiswerken
Sommige regels die per 1 juli 2023 zouden ingaan, zijn uitgesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de plicht van werkgevers om te rapporteren over de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer van werknemers. Het wetsvoorstel dat het advies van de bedrijfsarts leidend zou maken bij de beoordeling van het re-integratieverslag, is voorlopig van de baan. Een ander wetsvoorstel dat nog op zich laat wachten, is het voorstel voor de Wet werken waar je wilt. De Eerste Kamer buigt zich na de zomer over deze nieuwe regels voor thuiswerkverzoeken.