Voor wie maakt de OR het OR-jaarverslag?
De ondernemingsraad (OR) is verplicht om elk jaar een jaarverslag op te stellen. Ook al gaat daar voor OR-leden aardig wat tijd in zitten, de OR doet er goed aan om hier werk van te maken. Maar voor wie doet de OR dit?
De OR moet ieder jaar rapporteren over zijn activiteiten in de vorm van een jaarverslag. Dit staat in artikel 14, lid 2h van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Een ‘jaar’ kan een kalenderjaar of zittingsjaar zijn. Zo’n overzicht is allereerst handig voor de OR-leden zelf. Zo kunnen zij nog eens nalezen wat de aandachtspunten waren van het afgelopen jaar en waar ze zich het komende jaar op moeten richten. Ook de bestuurder ontvangt een exemplaar van het jaarverslag van de OR.
Achterban moet inzage hebben in OR-jaarverslag
Daarnaast is het OR-jaarverslag bestemd voor de achterban van de OR. De OR hoeft het verslag niet persoonlijk toe te sturen aan de hele achterban, maar de werknemers moeten wel weten waar zij het verslag kunnen lezen. De OR moet in zijn reglement vastleggen wanneer het jaarverslag klaar moet zijn (meestal binnen drie maanden na afloop van het jaar) en hoe de raad de achterban hierover informeert. De OR kan het jaarverslag bijvoorbeeld op intranet plaatsen, mailen naar de werknemers of leidinggevenden of een geprinte versie op verschillende plekken in de organisatie verspreiden.
Jaarverslag kan achterban enthousiasmeren voor de OR
Het jaarverslag moet vooral gericht zijn op wat de OR heeft bereikt, maar de vorm en inhoud bepaalt de OR zelf. De OR moet niet te bescheiden zijn in het delen van zijn successen, want het jaarverslag is ook een mooi middel om de achterban te enthousiasmeren voor het OR-werk. Niet alleen de tekst is daarom van belang, ook de vormgeving speelt een rol. Elementen zoals afbeeldingen, het gebruik van kleur en een aangenaam lettertype en lettergrootte kunnen het OR-jaarverslag aantrekkelijker maken. De OR doet er dan ook goed aan om werk te maken van het jaarverslag (tool) en het delen hiervan.