U bent hier

Onderneming & Arbo
Beroepslongziekten niet altijd direct zichtbaar

Beroepslongziekten niet altijd direct zichtbaar

Werknemers die longklachten hebben, staan er vaak niet bij stil dat hun klachten werkgerelateerd kunnen zijn. Ook behandelaars leggen die link niet altijd. Als zij de relatie met werk vroegtijdig signaleren, kunnen werknemers met een longaandoening beter geholpen worden.

Jaarlijks overlijden circa 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan zo’n 700 door luchtwegaandoeningen veroorzaakt door blootstelling aan stoffen op het werk. Bij een op de zeven patiënten met astma of COPD zijn de klachten aan longen werkgerelateerd. Als zij dit zelf niet beseffen, komen ze met klachten in eerste instantie bij de huisarts terecht en worden verwezen naar behandelaars in een ziekenhuis. Ook daar wordt niet altijd een relatie gelegd met het werk dat iemand doet. De bedrijfsarts komt er dan niet aan te pas. Om hierin verandering te brengen, heeft Long Alliantie Nederland een rapport uitgebracht met een stappenplan beroepsgerelateerde longziekten.   

Verband longziekte en werk

Het rapport is gericht op behandelaars, maar voor werkgevers en arboprofessionals is het goed om te weten wat er wordt gedaan om werkgerelateerde longklachten op te sporen. Het verband tussen longziekten en werk is niet altijd direct zichtbaar; iemand kan ook ziek zijn zonder klachten te hebben. Die manifesteren zich dan bijvoorbeeld op latere leeftijd. De werkgever moet beroepslongziekten voorkomen. Deze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Ook moet hij voorkomen dat longziekten verergeren (bij bestaande longziekten) door blootstelling aan stoffen op het werk. Dat kan door de risico’s weg te nemen via het toepassen van de arbeidshygiënische strategie.

Longziekte eerder signaleren

Het stappenplan of zorgpad van de Longalliantie is bedoeld om te zorgen dat een longziekte bij werknemers eerder gesignaleerd wordt, zodat er betere diagnostiek kan plaatsvinden, net als betere behandeling en advisering. De werkgever is sowieso verplicht om alle werknemers een periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek aan te bieden (PAGO). De bedrijfsarts kan dit onderzoek uitvoeren. Ook moeten bedrijfsartsen, arboverpleegkundigen, arbeidshygiënisten en andere arboprofessionals samenwerken om werknemers met een beroepsziekte aan de longen goed te begeleiden. Eventueel kan een klinische arbeidsgeneeskundige of ziekenhuisbedrijfsarts ingeschakeld worden. Het heeft echter de voorkeur dat de eigen bedrijfsarts betrokken wordt bij de behandeling en begeleiding.