U bent hier

OR & Medezeggenschap
Verbreding van doelgroep banenafspraak

Verbreding van doelgroep banenafspraak

Werkgevers in de overheids- en marktsector moeten in 2026 125.000 extra banen hebben gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Om dit te halen, wil minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen onder meer de doelgroep van deze ‘banenafspraak’ verbreden.

De banenafspraak is een afspraak uit het sociaal akkoord van 2013, met als doel meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen bij reguliere werkgevers. Tot en met 2021 hebben werkgevers gezamenlijk 72.809 extra banen gerealiseerd. Volgens minister Schouten moet er nog een flinke slag gemaakt worden om de doelstelling van 125.000 extra banen te halen. Uit gesprekken met sociale partners, gemeenten, UWV, werkgevers en ervaringsdeskundigen zijn diverse verbeterpunten naar voren gekomen, die de minister heeft uitgewerkt in een aantal maatregelen.

Aanpassen doelgroep vergt wetswijziging

Zo is de minister van plan om de doelgroep banenafspraak uit te breiden met mensen in de WIA die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, mensen in de Wajong die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben en werken bij een reguliere werkgever, en mensen in de WW die vergelijkbare kenmerken hebben als mensen in de banenafspraak. Hierdoor kunnen zij in aanmerking komen voor dezelfde instrumenten als mensen die nu al tot de doelgroep banenafspraak behoren, zoals onder meer de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel banenafspraak (artikel).
Bovendien moeten de instrumenten ook beschikbaar worden voor mensen die na de verbreding niet tot de doelgroep banenafspraak behoren, maar wel ondersteuning nodig hebben om aan de slag te gaan. Omdat het aanpassen van de doelgroep banenafspraak wetswijziging vergt, gaat minister Schouten de verbreding verder uitwerken in concrete wetsvoorstellen. Wanneer de wijziging in werking moet treden, is nog niet bekend.

Quotumregeling afhankelijk van overheid

Ook maakte de minister kenbaar dat ze het wetsvoorstel banenafspraak wil voortzetten, met daarin onder meer een quotumregeling voor organisaties als de 125.000 extra banen niet worden gehaald. De quotumregeling houdt in dat per organisatie bekeken wordt of er voldoende arbeidsbeperkten in dienst zijn. Wel wordt in het wetsvoorstel het besluit tot opheffen van het onderscheid tussen markt en overheid en een eventuele invoering van de quotumregeling afhankelijk gemaakt van realisaties bij de overheid, omdat de bijdrage van overheidswerkgevers aan de banenafspraak tot op heden achterblijft bij die van werkgevers in de marktsector. De minister streeft ernaar het geactualiseerde wetsvoorstel op korte termijn aan te bieden aan de Tweede Kamer. De resultaten van de banenafspraak in 2022 worden voor de zomer bekendgemaakt.