Werknemer met slaapproblemen vormt risico op werkvloer
Werknemers met slaapproblemen kunnen daarvan hinder ondervinden op het werk. Extreme vermoeidheid en gebrek aan concentratie verminderen niet alleen de prestaties, maar kunnen ook onveilige situaties op de werkvloer veroorzaken. Kan de werkgever hier iets in betekenen?
Als werknemers door welke oorzaken dan ook slecht slapen, komen zij niet uitgerust op het werk. Als slaapproblemen chronisch zijn, kunnen ze hierdoor oververmoeid raken, waardoor ze niet optimaal presteren. Het concentratievermogen en het reactievermogen nemen af. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en neemt de kans op een arbeidsongeval toe. Denk aan werknemers die machines bedienen of voertuigen besturen, op hoogte moeten werken of met gevaarlijke stoffen werken. Al deze werkzaamheden vereisen volledige aandacht, alertheid en zorgvuldigheid.
Voorlichting geven over slaapproblemen
De invloed van de werkgever op het slaappatroon van de werknemer is natuurlijk gering, maar voorlichting geven en doorverwijzen naar professionele hulp is wel mogelijk. Een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen is schermgebruik. Dat blijkt invloed te hebben op de slaapduur en de slaapkwaliteit. Maar ook blootstelling aan geluid kan tot slaapverstoring leiden. Verder kunnen werknemers met een pasgeboren baby langere tijd last hebben van slaapproblemen en daardoor extreem vermoeid raken. Voorlichting geven over de invloed van slaapgebrek op de gezondheid van de werknemer en op het functioneren kan ervoor zorgen dat werknemers zich bewust worden van de risico’s die dit op het werk oplevert. Er zijn ook slaapcoaches die kunnen worden ingeschakeld om een verstoord slaappatroon aan te pakken. De werkgever kan overwegen dit te vergoeden. Een slechte slaapkwaliteit kan op den duur leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals stemmingsstoornissen, obesitas en hartproblemen.