Nederlanders willen nog steeds contant kunnen betalen
Elektronisch betalen wordt steeds makkelijker. Toch blijft contant geld ongekend populair. Het merendeel van Nederlanders hecht er veel waarde aan om nog steeds contant te kunnen betalen. Over vijf jaar verwachten zij dit nog steeds te kunnen doen.
In februari 2023 is in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB) een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik en de beleving van contant geld. Uit dit onderzoek, gehouden onder 1.000 Nederlanders, komt naar voren dat ruim 90% van de Nederlanders het belangrijk vindt om met contant geld te kunnen betalen. Vooral de groep Nederlanders die ouder is dan 30 jaar vindt deze betaalmogelijkheid belangrijk. Van die groep hecht maar liefst 93% belang aan contant geld.
Elektronisch betalen steeds makkelijker
Het aandeel van betalingen met contant geld (20% in 2022) zal naar verwachting wel afnemen. Zo verwacht 28% van de Nederlanders over vijf jaar minder met contant geld te betalen en 31% denkt dit dan zelfs helemaal niet te doen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat elektronisch betalen steeds makkelijker wordt door de toenemende digitalisering (64%) en dat steeds minder winkeliers contant geld aannemen (15%).
Minimaal één echtheidskenmerk bekend
De deelnemers aan het onderzoek hebben zich ook uitgesproken over de gebruikte bankbiljetten. Het bankbiljet van 20 euro wordt qua uiterlijk het mooist gevonden. Van de ondervraagde Nederlanders heeft 92% aan vooral te behoefte hebben aan de vier laagste biljetten, die van 5, 10, 20 en 50 euro. Ruim twee derde van de ondervraagden heeft aangegeven nooit een verdacht biljet in handen te hebben gehad. Het gros van de Nederlanders (90%) kan daarnaast minimaal één echtheidskenmerk noemen op een bankbiljet. Echtheidskenmerken zorgen ervoor dat het risico op fraude wordt beperkt. Het watermerk (69%) en het hologram (38%) zijn de bekendste.