8.5 Onafhankelijke communicatie
visie
Twee aspecten verdienen uw aandacht bij uw communicatie. Enerzijds moet u zich er bewust van zijn dat u soms niet (meer) onafhankelijk kunt communiceren en anderzijds zijn veel bestuurders het niet gewend dat 'hun' OR zijn visie of mening ook naar buiten brengt.
8.5.1 Beperking door geheimhoudingsplicht
openbaarheid
In veel ondernemingen beperkt de bestuurder de positie van de OR te vaak door terug te vallen op de geheimhoudingsplicht uit artikel 20 WOR. Verslagen worden zekerheidshalve deels gecensureerd en uw OR vertelt niets totdat een instemmingsprocedure is afgerond. En dat terwijl de WOR juist zoveel mogelijk openbaarheid beoogt.
Diepgang
versnelling
De geheimhoudingsplicht is in het leven geroepen om meer te halen uit het overleg tussen bestuurder en OR. In de basis kunt u dus al heel veel bespreken (in de openbaarheid) en om net dat stukje diepgang te krijgen of eerder in een proces aan boord te komen, is het mogelijk om iets onder geheimhouding met elkaar te bespreken. Maar dus wel in die volgorde. Ondernemingsraden en bestuurders zouden er goed aan doen om zo min mogelijk onder geheimhouding te doen. Dit maakt de kans op betrokkenheid groter en leidt ook regelmatig tot versnelling in trajecten. Als er dan sprake is van geheimhouding, moet uw OR hierover goede afspraken maken (zie daarvoor de aandachtspunten uit paragraaf 2.4.1).
8.5.2 Eigen mening delen
draagvlak
mythe
Als uw OR weet waar hij voor staat (zie paragraaf 3.1), is het ook goed als u uw eigen standpunten naar voren brengt. Ook, of juist, als de bestuurder een andere mening is toegedaan. Door een boodschap van de OR breder te verkondigen, krijgt deze mogelijk meer draagvlak. Dan is het niet alleen de OR, maar zijn er ook andere krachten die tot een bijgesteld besluit bij de bestuurder kunnen leiden. Niet dat dit het doel moet zijn, maar het is wel van belang dat uw OR een zodanige positie heeft dat het hem niet wordt aangerekend als hij ook de collega’s van wie hij het mandaat heeft gekregen in kan zetten.
Communicatie niet altijd afstemmen
Het is een hardnekkige mythe dat de OR zijn communicatie altijd vooraf zou moeten afstemmen met de bestuurder. Dat is juist niet waar. Uw OR moet namelijk kunnen zeggen en communiceren wat hij wil. Zelfs als dat de bestuurder niet zo goed uitkomt. Uiteraard mag uw OR geen geheime informatie delen en in het politieke spel is het soms ook handig om bepaalde zaken (nog) niet naar buiten te brengen. Daarom hebben de meeste ondernemingsraden de afspraak om met de bestuurder af te stemmen wat zij naar buiten brengen, maar dat is dus geen verplichting. Voor uw OR is het daarom goed om de verwachtingen op dit vlak goed af te stemmen met de bestuurder. Het liefst doet u dat als er nog geen sprake is van een lastige situatie.