Alleenverdieners dupe maatregelen arbeidsparticipatie
Alleenverdieners betalen nu procentueel gezien veel meer belasting dan tweeverdieners. De maatregelen die zijn genomen om de arbeidsparticipatie te verhogen hebben hierin een grote rol gespeeld. Dit verschil moet gematigd worden. Hiervoor moet het stelsel eenvoudiger worden gemaakt. Inmiddels is er een evaluatie van de heffingskortingen en de tariefstructuur gestart waarvan de uitkomst begin 2024 wordt verwacht.
Door de minister van SZW en de staatssecretaris van Financiën is na Kamervragen over de belastingdruk van een alleenverdiener bevestigd dat het inkomen van een alleenverdiener inderdaad flink is achtergebleven in vergelijking tot dat van tweeverdieners. Dit was ook al geconstateerd door het Centraal Planbureau.
Afschaffen inkomensafhankelijke combinatiekorting
Er zijn de afgelopen jaren een aantal belastingmaatregelen doorgevoerd die ervoor moeten zorgen dat de arbeidsparticipatie bevorderd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner. Maar deze maatregelen hebben wel geleid tot een hogere lastendruk voor de alleenverdiener. Om het verschil tussen alleenverdieners en tweeverdieners te matigen is door het kabinet besloten de inkomensafhankelijke combinatiekorting in de inkomstenbelasting af te schaffen en ouders tegemoet te komen door de kinderopvang inkomensonafhankelijk te maken met een vast vergoedingspercentage van 96%.
Evaluatie heffingskortingen gestart
De beide bewindslieden hebben verder aangegeven dat het hele belasting- en toeslagenstelsel vereenvoudigd moet worden. Fiscale regelingen moeten onder andere op hun doelmatigheid en doeltreffendheid worden gecheckt. Ook is er een evaluatie van de heffingskortingen (tool) en tariefstructuur gestart. De resultaten van deze evaluatie worden begin 2024 verwacht.