3.8 Vergunningen, diploma’s en beroepseisen
EU-verklaring
Voor het oprichten van een onderneming en het uitvoeren van werkzaamheden in een ander EU-land heeft u een vestigingsvergunning nodig. De uitgezonden of gedetacheerde werknemer moet deze vergunning aanvragen in het vestigingsland. Om deze vergunning te krijgen wordt er onder meer gekeken naar de soort werkzaamheden die de werknemer gaat verrichten, afgeronde opleidingen en zijn werkervaring. De werknemer kan dit aantonen met een EU-verklaring. Deze verklaring kan hij aanvragen bij de KvK.
Buitenlandse instanties kunnen afhankelijk van de sector waarin uw onderneming actief is ook vragen om diploma’s. Door legalisatie van zijn diploma’s door de Dienst Uitvoering Onderwijs kan een werknemer aantonen dat zijn diploma’s in Nederland wettelijk erkend zijn.
Verklaring van inschrijving
werkgevers- verklaring
Daarnaast moet de werknemer die in het buitenland voor uw onderneming gaat werken zich in principe na drie maanden in het vestigingsland inschrijven (bij de gemeente, politie of vreemdelingendienst). Hij krijgt dan een verklaring van inschrijving. Hiervoor heeft de werknemer naast een geldige identiteitskaart of geldig paspoort een werkgeversverklaring of arbeidsovereenkomst nodig.
Verblijfsvergunning en visum
beschrijven
Voor het starten van een onderneming buiten de EU is een verblijfsvergunning en een werkvergunning of werkvisum nodig. Hiervoor moet uw werknemer of u de te verrichten werkzaamheden duidelijk beschrijven. Neem deze beschrijving op in de overeenkomst tussen uw onderneming (hier én in het vestigingsland) en de buitenlandse contractpartij.
Kijk op de website van de ambassade en bijvoorbeeld op de website nederlandwereldwijd.nl/werken-buitenland of en welke vergunningen de door u uitgezonden of gedetacheerde werknemer nodig heeft.