U bent hier

Onderneming & Administratie
Internationaal zakendoen3. Onderneming starten in het buitenland 3.5 De fiscale gevolgen

3.5 De fiscale gevolgen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2023

belasting-plichtig

Wordt het een buitenlands filiaal (vaste inrichting) of een buitenlandse rechtspersoon? Natuurlijk spelen bij uw keuze fiscale aspecten een belangrijke rol. Om te beginnen is de buitenlandse rechtspersoon, anders dan bij een buitenlands filiaal, uitsluitend (binnenlands) belastingplichtig in het land waar hij is gevestigd, en niet ook in Nederland.

Winsttoerekening

ingewikkeld

Van de totale (wereld)winst van een bv moet u een deel toerekenen aan het buitenlandse filiaal. Dat is een ingewikkelde rekensom en de uitkomst geeft vaak aanleiding tot geschillen met de buitenlandse belastingdienst over onder meer de prijsstelling van onderlinge leveringen en de toerekening van kosten die samenhangen met onderlinge leveringen en diensten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de centrale leiding en de onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Waarschijnlijk zullen uw verliezen van een buitenlands filiaal, net als verliezen van een buitenlandse rechtspersoon, pas bij liquidatie verrekenbaar zijn.

Verrekenprijzen

zakelijk

verbonden

Prijzen die uw Nederlandse onderneming en de buitenlandse rechtspersoon elkaar in rekening brengen (zogenoemde interne verrekenprijzen of transfer pricing), moeten zakelijk zijn. De prijs moet gelijk zijn aan de prijs die uw onderneming aan een derde partij in rekening zou brengen. Transacties tussen bv’s die met elkaar verbonden zijn, in het bijzonder als één bv in een land is gevestigd met een fiscaal vriendelijk klimaat, krijgen meer dan gemiddelde aandacht van de Belastingdienst. Handel tussen uw onderneming en uw buitenlandse rechtspersoon is toegestaan, ook als u een (groot) fiscaal voordeel weet te behalen. Maar u moet er wel voor zorgen dat u kunt onderbouwen dat u zakelijk handelt.

Eigen vermogen

Een (opstart van een) buitenlands filiaal kunt u financieren met eigen of met vreemd vermogen van uw Nederlandse bv.

aandelen

Financiert u met eigen vermogen, dan rekent u per saldo een deel van het eigen vermogen van uw Nederlandse bv toe aan het buitenlandse filiaal. Als u dit bij een buitenlandse rechtspersoon doet, dan houdt de inbreng van eigen vermogen in dat de bv de aandelen van de buitenlandse rechtspersoon volstort met eigen vermogen.

Vreemd vermogen

rente

Bij het opstarten van een buitenlands filiaal met vreemd vermogen van de Nederlandse bv, rekent u per saldo een deel van het vreemd vermogen toe aan het buitenlandse filiaal. Doet u dit bij de buitenlandse bv, dan is de ontvangen rente in Nederland belast. De door de buitenlandse dochter verschuldigde rente is in het buitenland aftrekbaar. Let er wel op dat sommige landen beperkingen stellen aan de aftrek van rente, voor zover het vreemde vermogen een bepaalde verhouding tot het eigen vermogen te boven gaat.

Bij het onderbrengen van ondernemingsactiviteiten in het buitenland, kunt u ook te maken krijgen met bronbelasting, die vaak wordt ingehouden als u rente, royalty’s of dividend uit een ander land ontvangt.

Loonbelasting en sociale zekerheid

inhoudingsplichtig

Gaan er Nederlandse werknemers in het vestigingsland werken? Of zijn de werknemers die voor uw onderneming in Nederland werken woonachtig in het buitenland? Voor de loonheffingen heeft u dan met diverse aandachtspunten te maken. Wanneer is uw onderneming bijvoorbeeld inhoudingsplichtig voor de loonbelasting, en over welk loon dan precies? In hoofdstuk 4 zetten wij de regels voor u op een rij.

Belastingverdrag

dubbele belastingheffing

besluit

Uw onderneming kan door een samenloop van diverse heffingsbeginselen al snel met dubbele belastingheffing te maken krijgen voor grensoverschrijdende inkomsten. Om deze dubbele belastingheffing te voorkomen, heeft Nederland met een grote groep landen in een belastingverdrag afspraken gemaakt over welk land over welke inkomsten belasting mag heffen. Daarnaast heeft Nederland het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 voor als er geen verdrag is gesloten tussen Nederland en het desbetreffende land. Dit besluit geldt alleen voor de inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, erfbelasting en kansspelbelasting.