U bent hier

Onderneming & Administratie
Stijging Nederlandse octrooiaanvragen in 2022

Stijging Nederlandse octrooiaanvragen in 2022

Het Europees Octrooibureau (EOB) kreeg in 2022 te maken met een behoorlijke stijging (3,5%) van Nederlandse octrooiaanvragen. Dat is de sterkste groei sinds 2015. Nederland staat hiermee op de tweede plaats met 6.806 Europese octrooiaanvragen in een jaar. Ondernemers staan dus open voor innovatie, ondanks internationale economische teruggang.

Een octrooi is een door de overheid beschermd recht om gedurende een bepaalde tijd een uitvinding te exploiteren, waarbij ‘uitvinding’ ook kan staan voor ‘innovatie’. Een octrooi beschermt ondernemingen die een nieuw product of innovatieve techniek hebben bedacht tegen concurrenten die met het idee aan de haal willen gaan. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat ondernemingen met octrooien betere prestaties laten zien dan ondernemingen zonder. Nederland heeft een dikke vinger in de pap als het gaat om Nederlandse octrooiaanvragen bij de EOB. In 2022 had het grootste aantal Nederlandse octrooiaanvragen betrekking op ontwikkeling van duurzame technologie en toepassingen voor de opwekking, distributie en opslag van elektriciteit, aldus de EPO Patent Index 2022.

Categorieën Nederlandse octrooiaanvragen

Uit de index blijkt wat de drie belangrijkste categorieën zijn van Nederlandse octrooiaanvragen:   

  • medische technologie (+0,6%);
  • elektrische machines, apparaten, energie (+6,9%);
  • organische fijnchemie (+19,4%).

Organische fijnchemie behoort tot de top 15 van technologiegebieden die vorig jaar de grootste stijging lieten zien. Elektrische machines en computertechnologie (+8,5%) en aanvragen op het gebied van halfgeleiders (+41,8%) stegen ook. Nederland staat in 2022 op het gebied van halfgeleiders bij het EOB op de zevende plaats. Het Nederlandse bedrijf Royal Philips deed de meeste octrooiaanvragen (1.338). Noord-Brabant is de provincie met de meeste octrooiaanvragen, waarbij Eindhoven de lijst van steden met de meeste aanvragen aanvoert.

Octrooi belangrijk voor concurrentiepositie

Hoewel bij het grootbedrijf vaak hele afdelingen zich bezig houden met het aanvragen van octrooien, was in 2022 een op de vijf aanvragen afkomstig van een individuele uitvinder of een kleine of middelgrote onderneming (minder dan 250 werknemers). Ook voor kleinere ondernemingen is octrooi van belang: het kan een wapen zijn in de strijd tegen namaakgoederen die een risico kunnen vormen voor het voortbestaan van juist innovatieve ondernemingen.