U bent hier

Onderneming & Administratie
Late betalingen leiden tot druk op werkkapitaal

Late betalingen leiden tot druk op werkkapitaal

Doordat facturen wereldwijd later worden betaald, moeten ondernemingen langer wachten op hun geld. Het gevolg is dat zij op korte termijn extra werkkapitaal nodig hebben en dit is niet altijd voorhanden. Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade.

In 2022 steeg de gemiddelde tijd dat ondernemingen werden betaald naar 59 dagen (+5 dagen). Ondernemingen in West-Europa moeten zelfs nog langer wachten voordat hun facturen worden betaald: gemiddeld 68 dagen (+7 dagen). Te late betaling van facturen kan grote problemen veroorzaken bij ondernemingen en in het ergste geval zelfs tot een faillissement leiden. Latere betaling van facturen leidt ertoe dat ondernemingen op hun beurt weer leveranciers te laat betalen, met een kettingreactie als gevolg.

Wanbetaling kan tot faillissement leiden

Uitstel van betaling kan ook leiden tot afstel. Maar liefst 80% van faillissementen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt veroorzaakt door wanbetaling van klanten, aldus Allianz Trade. Goed debiteurenbeheer is dus van groot belang voor ondernemingen. Ondernemingen doen er goed aan om hun betalingsvoorwaarden (tool) goed te bewaken en desnoods aan te scherpen. In Nederland zijn grote ondernemingen sinds 1 juli 2022 verplicht om facturen van zelfstandigen en mkb-ondernemingen binnen 30 dagen te betalen.

Voorraadvorming bij ondernemingen

Een belangrijke oorzaak voor het uitstel van betaling is voorraadvorming. Door de enorme verstoring van de toeleveringsketen vanwege de coronacrisis konden ondernemingen ineens niet meer aan bepaalde producten komen. Daardoor gingen sommige ondernemingen producten dichter bij huis inkopen. Ondernemingen bouwden ook extra voorraad op. Uit het onderzoek van Allianz Trade blijkt dat momenteel 34% van ondernemingen voorraden hebben van meer dan 90 dagen omzet. De verwachting is dat deze kleiner gaan worden. De voorradige producten worden mogelijk tegen lagere prijzen aangeboden, omdat de ondernemingen er snel van af willen om zo geld in het laatje te krijgen. Ondernemingen kunnen ook tijdelijk een lagere productie overwegen.