Tips voor de aangifte inkomstenbelasting 2022
Belastingplichtigen die hun aangifte inkomstenbelasting over 2022 uiterlijk 31 maart indienen, krijgen nog vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Aangifte doen moet nu overigens wel zonder het nieuwste snufje, de automatische verdeling van aftrekposten tussen fiscale partners. Die rekentool komt deze aangifteperiode namelijk niet meer terug.
Sinds 1 maart kunnen particulieren en ondernemers voor de inkomstenbelasting hun aangifte over het jaar 2022 indienen. De uiterste inleverdatum voor de aangifte is 30 april 2023, maar de fiscus belooft dat belastingplichtigen die vóór 1 april aangifte doen ook vóór 1 juli bericht terugkrijgen. Uitstel aanvragen voor de aangifte moet overigens uiterlijk 30 april.
Gemengde kosten, box 3 en oudedagsreserve
Bij het checken en aanvullen van de aangifte kan de toolbox ‘Stap voor stap door de aangifte inkomstenbelasting’ van Rendement mogelijk nog van pas komen. De toolbox bundelt uitleg over de aftrekposten en aandachtspunten die mogelijk nog een voordeeltje op kunnen leveren. Hieronder volgen nog beknopt enkele algemene aandachtspunten:
- Voor ondernemers is het altijd opletten met zogeheten gemengde kosten. Ofwel kosten die deels zakelijk zijn en deels privé. Voor 2022 geldt dat deze kosten tot een bedrag van € 4.800 niet aftrekbaar zijn.
- De definitieve forfaitaire rendementspercentages voor box 3 over 2022 zijn inmiddels bekendgemaakt. Voor spaargeld is dit 0,00% en voor schulden 2,28%.
- Alleen over 2022 is het nog mogelijk om geld toe te voegen aan de oudedagsreserve. Met ingang van 2023 is het niet meer mogelijk om te doteren.
- Een ondernemer die in 2022 een uitkering heeft gekregen uit de startersvariant van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), moet die tegemoetkoming tot het inkomen rekenen. Dit in tegenstelling tot andere TVL-uitkeringen, die vrijgesteld waren.
Aftrekposten verdelen tussen fiscale partners
Wat vaak ook voordeel op kan leveren is het schuiven met aftrekposten tussen fiscale partners. Aanvankelijk was er in het aangifteprogramma voor 2022 hiervoor een nieuw snufje ingebouwd. Daarmee werd automatisch de meest voordelige verdeling tussen partners gekozen. Maar die functionaliteit bleek niet helemaal foutloos te werken en is daarom eerder uitgezet. Inmiddels heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën laten weten dat de functie ook niet meer terugkeert voor de aangifte over 2022. De Belastingdienst richt zich nu eerst op het zelf herstellen van eerder ingediende aangiftes waar de verdeling niet optimaal is. Voor de aangifte inkomstenbelasting over 2023 zal de functionaliteit wel weer beschikbaar zijn, meldt Van Rij.
Wachttijden bij de BelastingTelefoon
Belastingplichtigen die vragen hebben kunnen op verschillende manieren contact opnemen met de Belastingdienst. Mogelijk staat het antwoord bij de veelgestelde vragen op de site van de fiscus. Bellen kan ook, maar dan is het handig om eerst even deze site te checken. Daarop zijn namelijk de wachttijden bij de BelastingTelefoon te zien.