U bent hier

Onderneming & Fiscus
Ondernemer verkiest zelf stoppen boven faillissement

Ondernemer verkiest zelf stoppen boven faillissement

Het aantal faillissementen in Nederland is al tijden relatief laag. Dat komt voor een belangrijk deel doordat ondernemers het niet laten aankomen op een faillissement, maar eerder zelf de deur op slot draaien. Die ontwikkeling valt op te maken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen jaren is al verschillende keren een golf aan faillissementen voorspeld. Redenen te over namelijk: de klap van de coronacrisis, hoge kosten voor energie en grondstoffen en andere gestegen inkoopprijzen, inflatie en het terugbetalen van opgebouwde belastingschulden.

Zelf stoppen met de onderneming

Maar tot nu toe is er in de faillissementscijfers eerder sprake van een paar spatjes dan van een golf. Volgens voorlopige cijfers van het CBS zijn er in 2022 in totaal 2.145 faillissementen uitgesproken, tegen 1.818 in 2021. Een matige stijging dus. Het niveau van 2020 is daarmee ook niet in zicht, want in dat jaar zijn er nog 3.177 faillissementen uitgesproken.
Het aantal faillissementen is ook relatief laag vergeleken met de CBS-cijfers over het aantal ‘bedrijfsopheffingen’. Dat is een veel ruimer begrip, wat simpelweg inhoudt dat een bedrijf niet meer in de telling voorkomt. Dit kan door een faillissement komen, maar ook doordat een ondernemer zelf de onderneming staakt (infographic). Het aantal bedrijfsopheffingen in 2022 komt volgens voorlopige cijfers uit op 136.310, tegen 88.635 in 2021 en 133.130 in 2020.

Onderneming ontbinden en fiscale afrekening

De cijfers over faillissementen en bedrijfsopheffingen zijn niet één-op-één te vergelijken, omdat de telling iets anders is, zo laat het CBS weten. Maar de ontwikkeling is duidelijk: ondernemers kiezen relatief vaak voor een andere weg om hun onderneming te beëindigen dan het te laten komen tot een faillissement.
De ondernemer kan namelijk ook zelf besluiten om te stoppen met de onderneming. De bv zelf ontbinden (artikel) scheelt een traject met een curator die de boedel van de onderneming te gelde maakt om schuldeisers af te betalen. Wel moet de ondernemer dan dus zelf zorgen voor een correcte financiële afhandeling en de afrekening met de Belastingdienst (artikel). Zomaar stoppen met een onderneming is er niet bij.