Maak Nederland weer fiscaal aantrekkelijk met duidelijker beleid
Uit een peiling onder ondernemers blijkt dat een groot deel onder hen vindt dat het vestigingsklimaat flink is verslechterd. Ondernemersorganisaties pleiten daarom voor een stabieler en voorspelbaarder fiscaal beleid in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt nu teveel gewerkt met wisselende tarieven en maatregelen die met terugwerkende kracht worden ingevoerd.
Uit de ‘nationale peiling ondernemingsklimaat’ komt naar voren dat bijna 30% van de ondernemers in ons land vindt dat Nederland niet aantrekkelijk meer is om investeringen te doen door het overheidsbeleid. En zo’n 60% stelt dat het vestigingsklimaat de afgelopen vijf jaren flink is achteruitgegaan.
Fiscaal stelsel moet concurrerend blijven
Volgens de ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland moet Nederland ervoor blijven zorgen dat het fiscaal stelsel concurrerend blijft. De effectieve winstbelastingdruk is tussen 2010 en 2020 met 1,1% gestegen voor alle ondernemingen (van 21,3% naar 22,4%). Grote ondernemingen kregen echter een grotere stijging voor hun kiezen (naar 23,6%). De gemiddelde belastingdruk in de Europese landen ligt volgens de OESO op 19,3%. Nederland zit daar dus een stuk boven.
Sneller nieuwe infrastructuur
Om Nederland weer aantrekkelijker te maken vooral qua investeren (toolbox) moeten ondernemers eerder weten waar ze aan toe zijn volgens de ondernemersverenigingen. De voorspelbaarheid van het overheidsbeleid moet beter worden. Daarnaast moet er sneller nieuwe infrastructuur komen voor schone energie. Het gaat dan bijvoorbeeld om nieuwe netwerken voor waterstof, CO2 en elektriciteit. ‘Andere landen zitten namelijk niet stil om deze randvoorwaarden in te vullen en bedrijven daarmee tot investeringen te verleiden, zoals de VS en Duitsland,’ volgens VNO-NCW. Door de verenigingen is dit alles aangekaart in een brief aan de Tweede Kamer.