5.2. Zakelijke voorwaarden
Omdat het verleidelijk is om met de eigen bv een overeenkomst van geldlening aan te gaan en het ook heel snel en gemakkelijk kan – gewoon opnemen – liggen problemen net zo makkelijk op de loer.
Dividenduitkering
Een opname van geld uit de bv kan immers ook worden gezien als een dividenduitkering (winstdeling), waarover belasting moet worden afgedragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een lening tegen een lage rente met uw bv aangaat. De Belastingdienst kan dan stellen dat er sprake is van een onzakelijke lening. Om een discussie met de fiscus te voorkomen is het in ieder geval nodig om de overeenkomst van geldlening met de eigen bv op schrift te stellen (zie hoofdstuk 2). Die verplichting volgt uit de wet.
5.2
.1 Blijven voldoen aan verplichtingen
Als u geld leent van uw bv, moet de bv daarna aan zijn verplichtingen kunnen blijven voldoen. Anders is de lening niet zakelijk. Een bv heeft meestal de volgende verplichtingen:
- de
- huur betalen;
- loon betalen aan werknemers;
- andere leningen terugbetalen;
- lijfrente-, stamrecht- en pensioentermijnen betalen.
5.2
.2 Fiscale consequentie van onzakelijkheid
Er kan op twee manieren sprake zijn van onzakelijk handelen. Dit is het geval als:
- de lening niet gesloten is onder
- zakelijke voorwaarden; of
- u de afspraken uit de leningsovereenkomst niet nakomt (zie paragraaf 5.3)
- .
Is de lening onzakelijk, dan loopt u het risico dat de Belastingdienst deze lening ziet als een definitieve betaling aan u als dga. En die is belast.
Overeenkomst is bewijsstuk
De geldleningsovereenkomst dient als bewijsstuk voor de Belastingdienst. De overeenkomst tussen u als dga en de bv moet in ieder geval een antwoord geven op de volgende vragen:
- Is de lening schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst?
- Heeft u met de bv afspraken gemaakt over terugbetalen van de lening?
- Biedt u de bv voldoende zekerheden?
- Heeft u met de bv een zakelijke rente afgesproken?
- Kan de bv aan haar verplichtingen blijven voldoen als u de lening opneemt (zie ook paragraaf 7.2)?
- Zou de bv de lening ook onder dezelfde voorwaarden hebben verstrekt aan een derde die in vergelijkbare omstandigheden verkeert?
Op rendement.nl/bvdossier vindt u een voorbeeldovereenkomst waarmee u snel en eenvoudig een overeenkomst van geldlening kunt opstellen.
Afrekenen lening
Als u zich niet aan de afspraken in de overeenkomst houdt, dan geldt bij de beoordeling door de Belastingdienst dat hoe meer u afwijkt van de afspraken, hoe groter de gevolgen zijn. De fiscus kan de lening geheel of gedeeltelijk aanmerken als een betaling aan u. Dat betekent dat er over een deel of zelfs over de gehele lening fiscaal moet worden afgerekend.
Gevolgen voor uw pensioen, stamrecht of lijfrente
Onzakelijk handelen bij het verstrekken van een lening kan ook gevolgen hebben voor eventuele pensioen-, stamrecht of lijfrenteregelingen die uw bv uitvoert. De Belastingdienst kan namelijk het standpunt innemen dat u feitelijk direct de beschikking krijgt over het geld van de bv dat is bestemd voor uw pensioen, stamrecht of lijfrente. Er is dan sprake van een afkoop van het pensioen, stamrecht of lijfrente. Ook kan onzakelijk handelen ertoe leiden dat uw recht op pensioen, stamrecht of lijfrente feitelijk gaat dienen als zekerheid voor de lening.
In beide gevallen moet u direct belasting én revisierente betalen over de waarde van de pensioen-, stamrecht- of lijfrenteregeling die uw bv uitvoert.
Bij twijfel of de overeenkomst van geldlening zakelijk is, kunt u de deze ter beoordeling aan de Belastingdienst voorleggen. Dit voorkomt discussie achteraf.