U bent hier

Onderneming & Fiscus
Overeenkomsten bv & dga5. Overeenkomst5.1. Inleiding

5.1. Inleiding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Op het moment dat uw bv behoefte heeft aan liquiditeit en de bank niet wil financieren of het krediet wil ophogen, kunt u ervoor kiezen om geld te lenen aan uw bv. U kiest er dan bewust voor om risicodragend kapitaal in te brengen, wat eigenlijk neerkomt op financiering van uw bv.

Financiële relatie

Van belang in de relatie tussen u en uw bv bij een overeenkomst van geldlening is dat de voorwaarden passen binnen het ‘gewone’ handelsverkeer. Er kan bijvoorbeeld discussie ontstaan als er een bijzonder hoge rente wordt afgesproken. Andersom, dus als u geld leent van uw bv, geldt ook dat de geldlening verstrekt moet zijn onder gebruikelijke voorwaarden (zie paragraaf 5.2). Als de bv een lening verstrekt aan u, uw familie, een werknemer of andere belanghebbenden, dan moeten de voorwaarden zakelijk zijn.

In dit hoofdstuk leest u waar het meestal fout gaat bij overeenkomsten van geldlening en de rekening-courantovereenkomst En, nog belangrijker: wat u kunt doen om vervelende situaties te voorkomen.

Wat zegt de wet?

De overeenkomst van geldlening is misschien wel een van de meest gesloten overeenkomsten in het dagelijks rechtsverkeer. Toch is er over deze overeenkomst weinig geregeld in de wet, in tegenstelling tot andere contracten zoals de huurovereenkomst of de arbeidsovereenkomst.

In het Burgerlijk Wetboek (BW) zijn er maar pakweg zeven artikelen die specifiek gaan over de overeenkomst van geldlening. En die gaan op het eerste gezicht dan ook nog over tamelijk onbenullige situaties. Zo bepaalt artikel 7:129d BW dat als uit de overeenkomst voortvloeit dat rente verschuldigd is, maar de hoogte daarvan door partijen niet is bepaald, de rente gelijk is aan de wettelijke rente. Komt dat voor? Ja, maar deze artikelen lijken vooral te zijn geschreven voor de situatie waarin er vrijwel niets is geregeld tussen de betrokken partijen, bijvoorbeeld in vrienden- of familieverband. In zakelijke relaties, zoals tussen een bank en een bv, zal dit zich niet voordoen. In zo’n situatie worden de bepalingen van de overeenkomst van geldlening doorgaans in vele artikelen zeer uitgebreid vastgelegd.

Een mogelijke verklaring voor het gebrek aan specifieke artikelen over de overeenkomst van geldlening is dat het BW bol staat van bepalingen die ook op de overeenkomst van geldlening kunnen worden toegepast. Zoals bepalingen over het opzeggen van een overeenkomst. Of wat te doen bij het uitblijven van betaling. Dit is dus al elders in de wet geregeld.