U bent hier

Onderneming & Fiscus
Overeenkomsten bv & dga4. Overeenkomsten voor de werkrelatie4.2 Arbeidsovereenkomst

4.2 Arbeidsovereenkomst

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: april 2022

natuurlijk 
persoon

U kunt natuurlijk ook een arbeidsovereenkomst sluiten met uw bv. Een arbeidsovereenkomst afsluiten tussen de persoonlijke holding van een dga en een werkmaatschappij is echter niet mogelijk. De werknemer moet een natuurlijk persoon zijn. In de praktijk komt het vaak voor dat de persoonlijke holding een managementovereenkomst sluit met de werkmaatschappij en dat de dga op zijn beurt een arbeidsovereenkomst sluit met zijn persoonlijke holding.

4.2.1 Inhoud

ziekte

In een arbeidsovereenkomst regelt u onder meer:

  • de functie;
  • de duur van de overeenkomst (bepaalde of onbepaalde tijd);
  • het loon;
  • de hoeveelheid vakantiedagen;
  • het aantal werkuren;
  • wat er gebeurt bij ziekte;
  • de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Op rendement.nl/bvdossier vindt u een handige tool waarmee u binnen een paar minuten een arbeidsovereenkomst kunt opstellen.

4.2.2 Gezagsverhouding

arbeids-
ongeschikt

ontslag

Uw rechten als dga in het geval dat u arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, zijn mede afhankelijk van de vraag of tussen u en uw bv sprake is van een gezagsverhouding. Daarbij wordt gekeken of u zelf kunt beslissen over uw ontslag. Als het voor u, gelet op de hoeveelheid van de door u gehouden aandelen, mogelijk is om zelf over uw ontslag te besluiten, is er geen sprake van een gezagsverhouding.

Werknemersverzekeringen

werknemersverzekeringen

failliet

Het niet aanwezig zijn van de gezagsverhouding heeft onder andere tot gevolg dat u niet verzekerd bent voor werknemersverzekeringen. U moet dus zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluiten. U heeft ook geen recht op een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) als u werkloos raakt. U vraagt zich mogelijk af wanneer hiervan sprake kan zijn, aangezien u uw eigen werkgever bent. Maar u kunt hierbij denken aan de situatie dat uw bv failliet gaat. De curator zal u ontslaan, maar u heeft dan door het ontbreken van de gezagsverhouding geen recht op een WW-uitkering

4.2.3 Fiscale consequenties

gebruikelijk loon

Zoals bij de fiscale consequenties bij de managementovereenkomst is aangegeven (zie paragraaf 4.1.4), speelt het gebruikelijk loon ook een rol bij de vaststelling van uw loon als er sprake is van een arbeidsovereenkomst. U moet in de loonaangifte een salaris opnemen dat ‘gebruikelijk’ is voor uw werkzaamheden. Het is ook aan u om te onderbouwen hoe u tot dit bedrag bent gekomen, mocht u hierover in een discussie krijgen met de Belastingdienst.

Einde statutair bestuurdersschap

geen 
toestemming

Voor een dga die een arbeidsovereenkomst heeft met zijn bv, waarvan hij ook bestuurder is, geldt dat het eindigen van het zijn van statutair bestuurder (door ontslag of het nemen van ontslag) automatisch het gevolg heeft dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. De bv hoeft dus niet om toestemming van de kantonrechter voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst te verzoeken. Gevolg hiervan is dat de arbeidsrechtelijke ontslagbescherming niet geldt.

Er kan nog een discussie ontstaan over een ontslagvergoeding. Maar een bestuurder kan juridisch zijn terugkeer niet afdwingen, als het ontslagbesluit tenminste vennootschapsrechtelijk correct is genomen. Discussies over de ontslagvergoeding worden gevoerd bij de civiele rechter.

Situatie bij managementovereenkomst

jurisprudentie

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of het eindigen van het statutair bestuurderschap ook automatisch het eindigen van de managementovereenkomst betekent. In de jurisprudentie is dit nog niet uitgekristalliseerd.

geen verschil

Zo heeft Rechtbank Limburg in 2018 geoordeeld dat een managementovereenkomst, net als de arbeidsovereenkomst, eindigt bij het eindigen van statutair bestuurderschap. In de praktijk wordt er van uitgegaan dat er op dit punt geen verschil is tussen een bestuurder met een arbeidsovereenkomst en een bestuurder met een managementovereenkomst. Maar dit is pas zeker als de Hoge Raad daar definitief over heeft beslist.

Het is verstandig om in de managementovereenkomst op te nemen dat de overeenkomst – zonder enig recht op een vergoeding – eindigt bij het ontslag van de statutair bestuurder. De statutair bestuurder wordt ontslagen door de algemene vergadering.