10.3 Garanties
Over de garanties en vrijwaringen die een koper bij een aandelentransactie in de koopovereenkomst laat opnemen, kunt u meer lezen in paragraaf 9.4.2. Het verlenen van garanties hoeft niet problematisch te zijn. Van de meeste garanties zal de verkoper namelijk daadwerkelijk weten dat die juist zijn. Dan kan hij zonder bezwaar aan de koper het comfort geven dat deze zoekt.
10.3.1 Toch enige mate van risico
nuanceren
Bij garanties waarvan de verkoper niet zeker is van de juistheid of bij garanties die juist bedoeld zijn om het risico te verdelen, kan het lastiger zijn. De verkoper kan proberen de garantie te nuanceren, bijvoorbeeld door toevoeging van woorden als ‘naar beste weten van de verkoper’, maar daarmee vermindert uiteraard het vertrouwen van de koper. Er blijft dus altijd een zeker risico voor de verkoper over bij het verstrekken van garanties.
Het is belangrijk om ook goed te regelen (en dus duidelijk vast te leggen) wat de gevolgen zijn als na de aandelentransactie geconstateerd wordt dat sprake is van een inbreuk op een garantie.
10.3.2 Schadevergoeding bij
inbreuk op garantie
nieuwe eigenaar
Het is in het algemeen niet wenselijk om een aandelentransactie waarmee een onderneming wordt overgedragen, en door een nieuwe eigenaar wordt voortgezet, terug te draaien. Om die reden is het gebruikelijk om af te spreken dat de genoegdoening bij een inbreuk op een garantie of een vrijwaring bestaat uit schadevergoeding.
aansprakelijkheid
In dat kader worden diverse bijkomende afspraken gemaakt over de aansprakelijkheid van de verkoper. Het gaat dan onder meer om afspraken over:
- de bepaalde termijn waarbinnen de koper een beroep kan doen op de garanties;
- het minimumbedrag
- voor aansprakelijkheid: onder dit bedrag kan de koper geen vordering instellen vanwege een inbreuk op de garanties;
- een maximumbedrag voor de aansprakelijkheid van de verkoper.
Garantietermijn
beroep doen
De koper kan slechts gedurende een bepaalde termijn een beroep doen op de garanties. De verkoper wil immers op een gegeven moment wel van zijn mogelijke aansprakelijkheid af zijn. De termijnen worden zodanig vastgesteld dat deze ook voor koper redelijk zijn. Zo worden fiscale garanties meestal gekoppeld aan de termijn waarbinnen de Belastingdienst eventueel nog naheffingsaanslagen kan opleggen.
jaarrekening
En de termijn voor de overige garanties wordt zodanig vastgesteld dat de koper voldoende tijd heeft om te onderzoeken of alles klopt. De koper zal in de regel ten minste één keer zelf de jaarrekening moeten vaststellen.
Drempelbedrag
geschil
Er wordt bij de overdracht een zogeheten drempelbedrag afgesproken. Onder dit bedrag kan de koper geen vordering instellen vanwege een inbreuk op de garanties. Deze afspraak wordt gemaakt om te voorkomen dat verkoper en koper om kleinigheden een geschil krijgen. Uiteraard kunnen vele kleintjes één grote maken.
In de praktijk is het gebruikelijk om een drempelbedrag af te spreken per individuele inbreuk en een drempelbedrag voor alle inbreuken samen.
Maximumbedrag
schadeclaim
Er wordt ook een maximumbedrag voor de aansprakelijkheid van de verkoper afgesproken. De verkoper wil immers niet én zijn onderneming hebben verkocht én later het bedrag van de koopsom (of zelfs nog meer) kwijt zijn wegens een schadeclaim.
Meestal wordt het maximumbedrag gesteld op een percentage dat minder is dan de helft van de koopsom. Voor de zogeheten fundamentele garanties, die erop neerkomen dat er in juridisch opzicht geen problemen zijn met de bv en de aandelen, wordt vaak een hoger maximumbedrag afgesproken. Maar niet hoger dan de koopprijs.