U bent hier

Onderneming & Fiscus
Overeenkomsten bv & dga3. Gevolgen niet voldoen aan schriftelijkheidsvereiste 3.3 Wijziging zeggenschap

3.3 Wijziging zeggenschap

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: april 2022

U loopt als ‘voormalig’ dga niet alleen risico’s met het oog op de schriftelijkheidseis bij een faillissement, maar ook in situaties waarin de zeggenschap over de bv wijzigt. Dat gebeurt op het moment dat u de bv verkoopt en overdraagt aan een derde. Als verkopende partij wilt u altijd het risico op een claim van de koper zo veel mogelijk beperken. Bij de verkoop van een onderneming is dat niet anders. Als dga wilt u ná de verkoop van uw onderneming niet geconfronteerd worden met een claim van de koper. Het schriftelijkheidsvereiste is dan iets om rekening mee te houden, nog vóórdat de zeggenschap wordt overgedragen.

Due diligence-onderzoek koper

zorgvuldig geanalyseerd

Uiteraard mag van de koper worden verwacht dat hij goed onderzoek doet naar de onderneming. Dit zal hij doen via een zogeheten due diligence onderzoek (zie ook 9.3). Tijdens zo’n onderzoek wordt de onderneming door de potentiële koper zorgvuldig geanalyseerd op economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden. Daarbij wordt ook gekeken naar de rechtshandelingen tussen de verkopende dga enerzijds en de bv anderzijds. Rechtshandelingen waar het schriftelijkheidsvereiste voor geldt.

Verantwoordelijkheid koper

niet eenvoudig

onderhandelingen

De koper heeft op deze manier ook een eigen verantwoordelijkheid. Het is daarom de vraag of de koper zich na de overdracht van aandelen nog kan beroepen op het schriftelijkheidsvereiste als hij in het kader van het onderzoek heeft ontdekt dat de verkopende dga op dat vlak steken heeft laten vallen. Deze vraag laat zich niet eenvoudig beantwoorden. Het antwoord zal afhankelijk zijn van de omstandigheden van het geval, zoals de mate waarin de rechtshandelingen waarvoor het schriftelijkheidsvereiste geldt tijdens de onderhandelingen zijn besproken.

niet op schrift

spontaan
inlichten

Toch zijn er mogelijk ook rechtshandelingen tussen de dga en de bv verricht die redelijkerwijs voor de koper niet te ontdekken zijn. Misschien juist wel vanwege het feit dat deze rechtshandelingen niet op schrift zijn gesteld. In dat geval zijn de risico’s voor u als verkopende dga groter. Het is aan te bevelen om deze rechtshandelingen alsnog op schrift te stellen. Bovendien zou u ervoor kunnen kiezen om de koper spontaan in te lichten over deze rechtshandelingen. Op die manier speelt u open kaart en maakt u het onderdeel van de onderhandelingen over de (ver)koop van de onderneming.

Maak eventueel schriftelijke afspraken met de koper over rechtshandelingen die niet op schrift zijn gesteld. Denk aan een afspraak waarin de koper afstand doet van zijn recht om rechtshandelingen voor de bv te vernietigen vanwege niet-nakoming van het schriftelijkheidsvereiste.