U bent hier

Onderneming & Personeel
Tweede Kamer akkoord met nieuwe pensioenstelsel

Tweede Kamer akkoord met nieuwe pensioenstelsel

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel voor de Wet toekomst pensioenen (WTP). Na een aantal wijzigingen schaarden ook PvdA en GroenLinks zich achter de ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel, waardoor het wetsvoorstel met een ruime meerderheid is aangenomen.

Het akkoord kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen stelde de invoering van de WTP eerder al uit naar 1 juli 2023, omdat de behandeling van het wetsvoorstel meer tijd kostte dan gepland.

Aanvangsleeftijd pensioenopbouw gaat omlaag

Maar nu is er dus eindelijk een akkoord. PvdA en GroenLinks stelden een aantal voorwaarden aan hun steun, waaraan uiteindelijk is voldaan. Dat betekent dat het wetsvoorstel onder meer op de volgende punten is gewijzigd:

  • De aanvangsleeftijd van de pensioenopbouw gaat omlaag, van 21 naar 18 jaar.
  • De wachttijd voor uitzendkrachten wordt afgeschaft. Dat betekent dat zij vanaf hun eerste werkdag pensioen opbouwen en niet pas na 26 weken.
  • Er komt een zorgplicht voor de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Dit houdt in dat het kabinet aanvullende maatregelen moet nemen als het aantal mensen dat pensioen opbouwt, niet snel genoeg toeneemt. Het doel van het kabinet is om binnen vijf jaar het aantal niet-pensioenopbouwers te halveren, van 900.000 naar 450.000. Lukt dit niet, dan komt er mogelijk een wettelijke pensioenplicht.

Ook is er voor verschillende technische wijzigingen gestemd om het wetsvoorstel verder te verbeteren.

Haast geboden bij behandeling wetsvoorstel

Het wetsvoorstel gaat nu eerst naar de Eerste Kamer. Minister Schouten lijkt daar ook op een meerderheid van de Kamer te mogen rekenen. Er is bij de behandeling wel enige haast geboden: in mei volgen er Eerste Kamerverkiezingen en kan de meerderheid voor het wetsvoorstel in de Kamer in het geding komen. Gezien de forse kritiek van de oppositie op het wetsvoorstel is het bij vertraging niet zeker dat het voorstel ook in werking zal treden. Verloopt alles volgens plan, dan gaan de nieuwe regels op 1 juli 2023 in en hebben pensioenfondsen tot 1 januari 2027 de tijd om de overstap te maken naar het nieuwe pensioenstelsel. Werkgevers doen er goed aan niet te lang te wachten met het maken van keuzes rondom de pensioentransitie (artikel).