Vaker naar kantoor om energiekosten te besparen?
Hybride werken is sinds corona in veel organisaties de norm. Toch zullen meer werknemers de komende tijd vaker naar kantoor komen dan thuiswerken. Een onverwachte wending voor veel organisaties.
Door het massale thuiswerken tijdens de pandemie stonden veel kantoren lange tijd leeg. Om op huur, energie en ondersteunend personeel te besparen, hebben veel organisaties inmiddels hun kantoorruimtes aangepast. Er wordt minder kantoorruimte gehuurd en er zijn meer flexibele werkplekken ingericht. Allemaal aanpassingen voor het nieuwe, hybride werken (artikel). De mogelijkheid dat werknemers weer vaker naar kantoor zouden komen, daar is veel minder rekening mee gehouden.
Stijging van de energieprijzen
De oorzaak van deze trend? De hoge energieprijzen. Om thuis te besparen op de stookkosten, zegt 55% van de medewerkers komende winter vaker naar kantoor te willen komen. Dit blijkt uit onderzoek van IWG, aanbieder van kantooroplossingen, onder ruim duizend kantoormedewerkers. De verwachting is dat vooral jongere werknemers meer op kantoor zullen zijn om te besparen op hun energiekosten. Ondanks de hoge energieprijzen zal niet iedereen vaker naar kantoor komen. De helft van de thuiswerkers verwacht van de leidinggevende dat zij, naast de vergoeding voor thuiswerken (tool), zullen bijdragen in de energiekosten. Meer dagen op kantoor werken is wel een tijdelijke trend. De meeste werknemers geven aan in de zomer weer meer vanuit huis te willen werken.
Energierekening omlaag bij normaal verbruik
Hoewel de energierekening voor de meeste werknemers hoger is dan voorheen, zal hij als het goed is niet exorbitant meer stijgen. Er komt namelijk een prijsplafond voor het gebruik van gas en elektriciteit. Het kabinet heeft dit de dag voor Prinsjesdag besloten. De energierekening gaat voor huishoudens met een gemiddeld verbruik omlaag. Voor meer verbruik dan het gemiddelde moet wel de marktprijs worden betaald. Dit zou de meeste thuiswerkers behoorlijk wat lucht moeten geven.