Signalen van discriminatie op werkvloer herkennen
Werknemers die zich gediscrimineerd voelen, zullen niet altijd aan de bel trekken en als ze het al doen kan er lange tijd overheen gaan. Maar ook zonder meldingen is vaak aan het gedrag wel te merken dat er iets niet lekker zit. Het is belangrijk de signalen te herkennen.
Uit de Discriminatie Arbeidsmonitor 2022 blijkt dat werknemers die met discriminatie te maken hebben, het lastig vinden dit zelf te melden bij de werkgever of leidinggevende. In een op de drie gevallen werd de melding gedaan door een collega. Het kan het gevoel van veiligheid in de organisatie versterken als werknemers weten waar ze op moeten letten. Vaak is aan bepaald gedrag wel te merken dat er iets niet in orde is. Ook een slechte werksfeer kan duiden op problemen met ongewenst gedrag (tool). Als werknemers dit niet durven melden, is belangrijk dat anderen dit gedrag ook opmerken en voor hen kunnen ingrijpen of optreden.
Signalen van mogelijke problemen
Niet alle in alle gevallen hoeft het om discriminatie te gaan, maar de volgende signalen geven wel mogelijke problemen aan:
- gedragsverandering; werknemers die in de knel zitten, trekken zich terug of nemen juist heel veel werk op zich;
- kliekvorming; binnen een organisatie kan kliekvorming voor discriminerend gedrag zorgen – denk aan buitensluiten en sociale uitsluiting;
- toename van klaaggedrag; in een werkomgeving waar bijzonder veel wordt geklaagd, kunnen de onderliggende oorzaken minder onschuldig zijn dan gedacht;
- passiviteit en desinteresse op de werkvloer; dit kunnen tekenen zijn van een onveilige werksfeer.