Tweede Kamer wil solidariteitsheffing ondernemingen
De Tweede Kamer wil dat er voor burgers, vooral voor de mensen die toeslagen ontvangen, een lastenverlichting komt. Deze extra uitgave zou (mede) gecompenseerd moeten worden door een solidariteitsheffing op te leggen aan ondernemingen die profiteren van de hoge energieprijzen. Het kabinet moet nu gaan uitzoeken of zo’n extra belasting wel mogelijk is.
Door de alsmaar stijgende prijzen door de Oekraïne-oorlog hebben vooral de burgers die toeslagen ontvangen het erg moeilijk om rond te komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een lastenverlichting moet komen en die zou dan betaald moeten worden door grote ondernemingen meer belasting te laten betalen, een solidariteitsheffing. Of deze heffing een haalbare kaart is moet het kabinet nu gaan onderzoeken.
Soortgelijk onderzoek naar heffing al eerder gedaan
Een tijdje geleden is er al een soortgelijk onderzoek gedaan omdat ook toen het idee van een solidariteitsheffing naar voren kwam. Het ministerie van Financiën zag toen veel beren op de weg omdat destijds bijvoorbeeld lastig te bepalen was wie dankzij de coronacrisis meer winst maakte en dus de heffing moest gaan betalen. Ook waren er vragen of de heffing met terugwerkende kracht kon worden ingevoerd.
Al maatregelen genomen om koopkrachtdaling te verzachten
Het kabinet heeft tot nu toe € 6,4 miljard uitgetrokken om de koopkrachtdaling wat te verzachten. Zo is er een energietoeslag voor mensen met een laag inkomen gekomen, is de BTW op de energierekening voor iedereen verlaagd en de accijns op brandstof verminderd.