U bent hier

9.2 Noodplan

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

draaiboek

Een bedrijfsnoodplan helpt om de gevolgen van een calamiteit voor werknemers en klanten zo veel mogelijk te beperken. Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet.

Verplichting

Brzo

Het hebben van een bedrijfsnoodplan is voor de meeste organisaties geen wettelijke verplichting. Dit geldt wel voor de zogenaamde Brzo-bedrijven (bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en daardoor te maken hebben met grote risico’s). Geef in het bedrijfsnoodplan duidelijk aan, waar met welke gevaarlijke stoffen wordt gewerkt en wat de gevaareigenschappen van deze stoffen zijn. Artikel 4.6 van het Arbobesluit geeft aan welke maatregelen u moet treffen om ongewilde gebeurtenissen met gevaarlijke stoffen te voorkomen.

In een noodplan is ook aangegeven waar welke noodvoorzieningen zijn, zoals nooddouches, oogdouches, blusmiddelen, vluchtwegen en verzamelplaatsen.

Scenario

hulpverlener

Als het gaat om noodsituaties, moet u in scenario’s denken. Kijk niet alleen naar wat er al gebeurd is, maar probeer te voorzien wat er nog kan komen. Het helpt om hierbij externe hulpverleners (zoals de brandweer) te betrekken. Daarna is het tijd om heel veel te oefenen. Liefst in de praktijk, bijvoorbeeld met een ontruimingsoefening, maar een tabletop sessie (op tafel oefenen) kan ook. Evalueer regelmatig – bij incidenten, oefeningen, onechte alarmen en bijvoorbeeld tijdens overleggen – en voer verbeteringen door. Kijk ook hoe organisaties om u heen het georganiseerd hebben. Leer van en met elkaar, deel informatie, kennis en ervaringen.

Kijk voor inspiratie in NEN 8112:2017. Deze norm behandelt de bedrijfsnoodorganisatie (BNO) van organisaties en bevat een stappenplan om te komen tot een optimale noodorganisatie en bedrijfshulpverlening.