Scholingsbudget STAP is ook bij tweede ronde snel op
De subsidieregeling Stimulering van de Arbeidsmarktpositie (STAP) blijft onverminderd populair. Bij de tweede aanvraagperiode van de STAP-regeling was het budget voor opleiding en ontwikkeling binnen twee dagen op. Op 1 juli start een derde ronde.
Op 1 maart 2022 werd het eerste aanvraagtijdvak voor het STAP-budget (artikel) geopend. Deze regeling biedt zowel werkenden als werklozen de kans om maximaal € 1.000 (inclusief BTW) aan te vragen voor een opleiding of cursus. Hoewel het tijdvak twee maanden zou duren, was binnen enkele dagen het budget verbruikt. Op maandagochtend 2 mei startte de tweede aanvraagronde en opnieuw liep het storm. Meer dan 45.000 mensen dienden snel een aanvraag in, waardoor al in de avond van 3 mei het budget op was. In deze tweede ronde was er keuze uit ruim 80.000 opleidingen bij meer dan 540 verschillende opleiders. Door technische verbeteringen verliep het aanvraagproces soepeler dan in de eerste ronde. Mensen die toch te laat waren, kunnen op 1 juli een nieuwe poging wagen. In totaal zijn er dit jaar vijf aanvraagtijdvakken. Volgend jaar zijn er zelfs zes rondes.
STAP werkt anders dan fiscale aftrek voor scholing
De STAP-regeling heeft de fiscale aftrek voor scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting vervangen. Uit onderzoek bleek dat in de meeste situaties waarin de fiscale aftrek werd ingezet, de scholing ook zou zijn gevolgd zonder de fiscale regeling. Ook moest de scholing altijd eerst worden voorgeschoten en was er altijd een eigen bijdrage nodig. Dat was nadelig voor mensen met een laag inkomen. Zij maakten minder gebruik van de regeling.
De opzet van het STAP-budget is anders. Het subsidiegeld is vóór de start van de scholing aan te vragen bij UWV; de aanvrager hoeft geen bedrag voor te schieten. Keurt UWV de aanvraag goed, dan betaalt het instituut een voorschot van 100% van het subsidiebedrag aan de opleider. Een eigen bijdrage is niet nodig als de kosten onder de € 1.000 blijven. Het volgen van scholing wordt door deze opzet toegankelijker. En dat blijkt ook: tot nu toe is er veel vraag naar de subsidie.