Werknemers met buitenwerk meer risico op huidkanker
Werknemers die buiten werken, lopen risico op gezondheidsschade door blootstelling aan UV-straling. Het risico op huidkanker wordt nog steeds onderschat. De werkgever moet ook al in het vroege voorjaar zorgen voor de juiste beschermingsmaatregelen, ook bij bewolkt weer.
Meer dan 50 procent van de nieuwe kankergevallen per jaar gaat om huidkanker en het aantal diagnoses neemt nog jaarlijks toe. Werknemers die buiten werken, behoren tot de groepen die extra risico lopen op huidkanker. Werkgevers besteden hier niet altijd voldoende aandacht aan. En dat zou wel moeten, want buitenwerkers krijgen een twee tot drie keer hogere blootstelling aan UV-straling te verduren dan werknemers die binnen werken, volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Het gaat dan onder meer om werknemers in de agrarische-, de bouw- en de maritieme sector. Sommige soorten huidkanker openbaren zich pas na jaren, soms pas na de pensioenleeftijd. Dat bemoeilijkt het vaststellen van een beroepsziekte. Bij een derde van de nieuwe gevallen keert de huidkanker binnen een aantal jaar terug.
Maatregelen tegen blootstelling UV-straling
Werkgevers kunnen de blootstelling aan UV-straling verminderen door het nemen van beschermende maatregelen. Dat begint met het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) (tool) in de vorm van kleding die geen straling doorlaat en zonnebrandmiddelen. Daarnaast is het verstandig om buitenwerkers periodiek te laten checken om huidkanker vroeg op te sporen. Om de bewustwording van de risico’s van blootstelling aan UV-straling op lange termijn bij werknemers te vergroten, is voorlichting belangrijk. Het onderwerp zou ook op de agenda van het werkoverleg moeten staan. Dat verlaagt de drempel voor werknemers om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag. Het regelmatig insmeren met zonnebrand vraagt namelijk om goede discipline. Net als het regelmatig nakijken van de eigen huid op verdachte plekken.