De verschillende smaken bij flexibel roosteren
Veel werknemers werken op dit moment deels thuis en deels op kantoor. Het is een hybride situatie die vaak van organisaties om een flexibele manier van roosteren vraagt. Wat zijn hierbij de opties?
Bij flexibel roosteren mogen werknemers zelf hun werktijden bepalen, zolang dit binnen de kaders van de bezettingseis en hun arbeidscontract valt en ze voldoende bereikbaar zijn. Werknemers moeten natuurlijk wel het aantal uren draaien waarvoor ze betaald krijgen. Het grootste voordeel van flexibel roosteren is dat het gemakkelijker wordt om de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Vooral werknemers met kinderen vinden dit vaak handig. Ze hoeven bijvoorbeeld geen oppas te regelen als de kinderen een dagje vrij hebben van school. Op deze manier voorkomt de werkgever ook dat werknemers zich in allerlei bochten moeten wringen om iets te regelen, waardoor ze – als dit vaker voorkomt – uiteindelijk zelfs ziek kunnen uitvallen en de werkgever het loon moet doorbetalen (artikel).
Van diensten ruilen tot zelfroosteren
Flexibel roosteren kent verschillende vormen, waarbij leidinggevenden in overleg met hun medewerkers kunnen kijken wat het beste bij de afdeling, werkzaamheden en behoeften past:
- Diensten ruilen: zodra het rooster bekend is, ruilen werknemers ‘onhandige’ diensten met elkaar.
- Repeterend rooster: een individueel rooster dat is gebaseerd op een bepaalde cyclus (bijvoorbeeld vier weken) en dat zich blijft herhalen.
- Voorkeursrooster: de roostermaker inventariseert vooraf zowel de structurele als de individuele voorkeuren van werknemers.
- Intekenrooster: de roostermaker maakt een schema met het per dag benodigde aantal diensten. Werknemers tekenen vervolgens in op een dienst.
- Matching: de roostermaker stelt voor een periode de gewenste bezetting per uur of per dag vast. Werknemers geven daarna aan wanneer ze beschikbaar zijn.
- Zelfroosteren: werknemers bepalen zelf hun werktijden en diensten. Hier komt geen roostermaker aan te pas. Zelfroostersoftware (tool) kan hierbij helpen.
Gezonde dosis discipline
Flexibel roosteren vraagt wel om een gezonde dosis discipline van werknemers. Dit geldt zeker voor de meest flexibele vorm: zelfroosteren. Hoe groter de invloed van werknemers op hun eigen werkrooster, hoe meer organisatietalent en discipline ze nodig hebben om echt aan de slag te gaan op de gekozen tijden en zich niet te laten afleiden.