Ongerustheid over opheffen verplichte coronatest GGD
Niet iedereen is blij met het afschaffen van de plicht om bij een coronabesmetting een GGD-test uit te laten voeren. Voor werknemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken als gevolg van long COVID, kan het nuttig zijn als ze kunnen aantonen dat ze corona hebben gehad.
Met ingang van 11 april 2022 hoeven Nederlanders na een positieve zelftest niet meer naar de GGD om zich officieel te laten testen. Ze moeten echter nog wel in quarantaine gaan. Volgens dagblad Trouw maken patiëntenorganisaties zich zorgen over de gevolgen van het opheffen van deze verplichting. Het Longfonds en C-support, een overheidsinitiatief voor ondersteuning van mensen met long COVID, wijzen erop dat het in bepaalde situaties nodig kan zijn te bewijzen dat iemand daadwerkelijk een coronabesmetting heeft gehad.
Arbeidsongeschikt door long COVID
Werknemers met long COVID kunnen lang last houden van lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, klachten aan de luchtwegen en gebrek aan energie. Hierdoor kunnen ze langdurig arbeidsongeschikt zijn, of een moeizame re-integratie doormaken. Als werknemers straks geen officiële GGD-testuitslag meer hebben, kan het lastig zijn om aan te tonen dat hun klachten het gevolg zijn van een coronabesmetting. En dat is noodzakelijk als ze bijvoorbeeld de werkgever aansprakelijk willen stellen.
Aansprakelijk stellen werkgever
Mocht de besmetting zijn veroorzaakt door nalatigheid van de kant van de werkgever, dan kan de werknemer hem aansprakelijk stellen. Dit speelt al in de zorgsector, waar werknemers aan het begin van de coronacrisis tijdens hun werk zijn blootgesteld aan het virus, doordat ze zonder de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen patiënten moesten helpen. Eerder dit jaar zijn hiervoor de eerste schadeclaims ingediend. De patiëntenorganisaties denken verschillend over het advies om toch altijd een officiële test uit te laten voeren. Het meest praktische advies in deze situatie is dat werknemers een positieve uitslag op een zelftest bij hun huisarts melden. Dan hebben zij later toch bewijs.