U bent hier

Onderneming & Personeel
Bewust veilig werken kan ziektelast zwaar werk verminderen

Bewust veilig werken kan ziektelast zwaar werk verminderen

Bijna een derde van de werkgerelateerde verzuimdagen is toe te schrijven aan fysieke overbelasting. Vooral werknemers in de bouw, techniek en zorgsector lopen risico. Bewust veilig werken kan helpen om de risico’s te beperken en verzuim en ongevallen te voorkomen.

Van alle werkgerelateerde verzuimdagen is bijna een derde toe te schrijven aan klachten aan het bewegingsapparaat. Soms leidt dat tot erger en wordt door de bedrijfsarts een beroepsziekte vastgesteld. Fysieke overbelasting is de boosdoener. Voorbeelden van activiteiten met fysieke belasting zijn tillen, duwen en trekken, maar ook staand werken en werk met repeterende bewegingen. De meeste klachten ontstaan aan het bewegingsapparaat. De top vier van klachten ziet er zo uit:

  1. Klachten aan het bewegingsapparaat: 57%
  2. Klachten aan arm, nek en schouders: 41%
  3. Rugklachten: 36%
  4. Heup-, been-, knie-, voetklachten: 27%

Instructie en voorlichting over risico’s

Volgens de Arbowet zijn zowel werkgevers als werknemers verantwoordelijk voor het uitvoeren van de maatregelen van het arbobeleid van de organisatie. De werkgever moet zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en werknemers moeten de regels voor veilig werken opvolgen. De werkgever moet instructie en voorlichting geven over veilig werken. Werknemers moeten die instructies opvolgen en de eventueel voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Omdat veilig werken begint met bewustwording, is het nodig dit onderwerp regelmatig op de agenda van het werkoverleg te zetten.

Oplossingen risico’s in arbocatalogus

De werkgever heeft verschillende instrumenten die hij kan inzetten om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Naast de verplichte risico-inventarisatie- en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak kan hij gebruikmaken van de arbocatalogus. Daarin staan oplossingen voor de risico’s die specifiek zijn voor de eigen branche. Onderhoud.nl heeft verschillende arbocatalogi voor de techniek- en onderhoudsbranche, maar ook de zorgsector waar fysieke belasting een groot risico is, heeft een arbocatalogus voor zorginstellingen. Via arboportaal.nl is een overzicht te vinden van goedgekeurde arbocatalogi.