Tools om met werknemers te praten over gezondheid
Werknemers met een lagere sociaaleconomische positie hebben vaker te maken met gezondheidsproblemen. Die hangen samen met andere problemen zoals ongunstige werk- en leefomstandigheden. Daardoor loopt deze groep meer risico om uit te vallen. Hoe ga je hierover in gesprek?
Promovenda Rosanne Schaap heeft samen met collega-onderzoekers tools ontwikkeld om de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers met een lagere sociaaleconomische positie te verbeteren. In het project Grip op gezondheid richten zij zich op de groep werknemers die vaker fysiek werk verricht of lager opgeleid werk doet, en ongunstigere werk- en leefomstandigheden heeft. Hierdoor lopen deze werknemers meer risico op gezondheidsproblemen en op verzuim zoals (langdurige) arbeidsongeschiktheid.
Zwaar werk en ongezonde leefstijl
Deze werknemers hebben vaak meerdere problemen tegelijk: ze doen zwaar werk, ze wonen in slechtere huizen en leven ongezond. Niet alleen lopen ze meer risico uit te vallen door werk, ze hebben ook een lagere duurzame inzetbaarheid. Daarnaast zijn deze werknemers minder vaardig in het oplossen van problemen. Doordat deze op meerdere gebieden spelen, kunnen ze in een vicieuze cirkel terechtkomen. De onderzoekers kijken welke tools bedrijfsartsen en andere professionals kunnen gebruiken om deze werknemers te ondersteunen.
In gesprek gaan over gezondheid en werk
Hiervoor ontwikkelden de onderzoekers een e-learning voor professionals binnen en buiten de zorg, dus ook voor bijvoorbeeld medewerkers bij de gemeente die met deze groep werknemers te maken hebben. Grip op gezondheid is de naam van een gespreksmethodiek die moet helpen om met de werknemer in gesprek te gaan over gezondheid en werk. Ook is er een praatplaat aan de hand waarvan professionals in kaart kunnen brengen op welke gebieden er problemen spelen. In de e-learning is eveneens aandacht voor de rol van de arboprofessional. Toegang tot de e-learning is aan te vragen via landelijkeleeromgeving.nspoh.nl.