U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Alert zijn op schadelijke geluiden door goede observatie

Alert zijn op schadelijke geluiden door goede observatie

Bij het bepalen of werknemers blootstaan aan schadelijk geluid, spelen twee factoren een rol: het volume en de tijdsduur. Hoe hoger het geluidsniveau en hoe langer de blootstelling des te groter het risico op gehoorschade bij de werknemers.

Bepalen of geluid schadelijk (artikel) is, gebeurt door het geluidsniveau te meten. Daarnaast kunnen leidinggevenden zelf ook alert zijn. Door goed te luisteren en te kijken, kunnen ze een indruk krijgen van de situatie. Aan de ene kant is dat onbetrouwbaar, want de meeste mensen beoordelen een geluidsniveau van 80 decibel (de grens die in het Arbobesluit wordt genoemd) als niet heel hard. Maar als een persoon binnen één meter afstand van zijn gesprekspartner zijn stem moet verheffen om verstaanbaar te zijn, is het geluid te hard. Het geluidsniveau is dan hoger dan 80 decibel. Werknemers kunnen deze vuistregel zelf goed toepassen.

Apps vooral geschikt voor indicatie

Er zijn diverse apps waarmee werknemers ook zelf geluidsmetingen kunnen doen. Ze zijn heel geschikt om een indicatie te krijgen van de geluidsniveaus of om de werkgever ervan te overtuigen dat het geluidsniveau schadelijk is. De gebruiker moet er wel op letten dat hij de smartphone ter hoogte van het oor houdt. Verder is het goed te weten dat de metingen een paar minuten moeten duren, en ten minste drie keer herhaald moeten worden. De metingen zijn niet geschikt om piekniveaus te meten, bijvoorbeeld een kort hoog geluid als een schot. Ook zijn ze niet heel nauwkeurig want het type smartphone kan het resultaat beïnvloeden, maar goed genoeg voor een indicatie.

Niet voor beoordeling volgens Arbowet

Metingen met een smartphone zijn niet geschikt voor de verplichte beoordeling van het geluidsniveau zoals de Arbowet vereist. Daarvoor kan de werkgever beter een kerndeskundige  inschakelen, zoals een arbeidshygiënist. Enkele apps om geluid te meten, zijn:

  • FNV Decibelmeter: deze app is Nederlandstalig, makkelijk in gebruik en geeft ook tips voor werknemers over waar zelf op kunnen letten.
  • SafeNoise of deciBel (Android): deze app is ook Nederlandstalig en bevat meerdere mogelijkheden.
  • NIOSH SLM (iOS: deze app is Engelstalig en heel uitgebreid. De gebruiker moet redelijk thuis zijn in de onderwerpen.