U bent hier

OR & Medezeggenschap
Kabinet wil m/v-balans in (semi)publieke top versnellen

Kabinet wil m/v-balans in (semi)publieke top versnellen

De overheid streeft naar een gelijke man/vrouwverdeling in de top van (semi)publieke organisaties. Vrouwen zijn nu nog ondervertegenwoordigd in de (semi)publieke top. Ook de OR kan hieraan bijdragen.

De overheid wil dat de (semi)publieke sector werk maakt van een betere balans tussen het aantal mannen en vrouwen in de (sub)top. Daarvoor heeft het kabinet streefcijfers aangekondigd voor de komende vijf jaar. Bij ministeries en hun uitvoeringsorganen is het streven dat de (sub)top binnen vijf jaar voor 45% tot 55% uit vrouwen zal bestaan. Voor de top van zelfstandige bestuursorganen en adviescolleges geldt een streefcijfer van 50% vrouwen.

Wettelijk quotum als minimum van 33% vrouwen niet wordt gehaald

Alle (semi)publieke organisaties worden verplicht om passende en ambitieuze streefcijfers te formuleren. De hele (semi)publieke sector moet toewerken naar 50% vrouwen in de (sub)top, maar vooralsnog geldt er een minimum van 33%. Dit is hetzelfde streefcijfer dat geldt voor het bedrijfsleven. Ook moeten zij een plan opstellen hoe zij deze ambitie willen realiseren.
De streefcijferregeling wordt over vijf jaar geëvalueerd, met een tussenevaluatie over drie jaar. Blijkt bij de tussenevaluatie dat het minimum van 33% nog onvoldoende is gerealiseerd, dan gaat het kabinet voorbereidingen treffen voor een wettelijk quotum. Een wettelijk quotum zal pas worden ingevoerd als over vijf jaar het minimum van 33% nog altijd niet is gehaald.

Voor bedrijfsleven gelden al streefcijfers voor meer diversiteit in de top

Voor het Nederlandse bedrijfsleven gelden al strengere eisen voor een betere balans tussen het aantal mannen en vrouwen in de top van de organisatie. Zo moet bij beursgenoteerde bedrijven de raad van commissarissen (RvC) voor minimaal één derde deel uit mannen en minimaal één derde deel uit vrouwen bestaan en moeten grote naamloze en besloten vennootschappen streefcijfers opstellen voor een betere man/vrouwbalans in de (sub)top van de organisatie. Ook moeten zij jaarlijks over de voortgang rapporteren aan de Sociaal-Economische Raad (SER).

OR kan groei van aantal vrouwen in top stimuleren

De ondernemingsraad (OR) kan stimuleren dat er meer vrouwen in de (sub)top komen. De OR kan daarbij gebruikmaken van verschillende wettelijke bevoegdheden. Zo heeft de OR het recht om minimaal de helft van de bestuursleden voor te dragen (artikel 29 WOR) en heeft de OR adviesrecht bij de benoeming van een bestuurder (artikel 30 WOR). Bij structuurvennootschappen heeft de OR bovendien het recht om commissarissen voor te dragen (artikel 2:158/268 BW).