U bent hier

Onderneming & Personeel
Financials geworven door betaling van studieschuld

Financials geworven door betaling van studieschuld

Door het tekort van financieel talent op de arbeidsmarkt halen organisaties alles uit de kast om professionals aan zich te binden. Zo bieden zij steeds vaker de mogelijkheid om de studieschuld van werknemers van Big 4-kantoren over te nemen. Deze recente ontwikkeling constateert recruitmentorganisatie Robert Walters.

Veel accountantsopleidingen bestaan uit de combinatie tussen werk en studie. Vaak betaalt de werkgever de opleidingskosten voor jonge professionals, die soms zelfs meer dan € 20.000 bedragen. Na de opleiding wordt de studieschuld in een aantal jaren afgeboekt. Besluit een werknemer te vertrekken voordat de studieschuld is afgelost, dan betaalt hij zelf het restant bij vertrek. Nederlandse multinationals werven al sinds ongeveer 2019 personeel door de studieschuld van professionals van Big 4-kantoren over te nemen. Vooral registeraccountants (RA’s) of registercontrollers (RC’s) van Big 4-kantoren zijn in trek. Vandaag de dag bieden ook grote internationale organisaties, mkb-ondernemingen en scale-ups deze mogelijkheid als een van de arbeidsvoorwaarden. Zo hechten veel scale-ups waarde aan een RA als sparringpartner van de chief financial officer (CFO) voor het nemen van strategische beslissingen.

Corona van invloed op arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt voor RA’s en RC’s is op dit moment nog krapper dan voor de coronapandemie. Veel RA’s en RC’s kwamen tijdens de eerdere lockdowns al tot de conclusie aan een nieuwe uitdaging toe te zijn. Zij gaan volgens Robert Walters niet op korte termijn nog een keer overstappen naar een nieuwe baan. Om die reden zien ondernemingen zich genoodzaakt om te vissen in de vijver van de Big 4. Hoewel de recruitmentorganisatie nog geen massale uitstroom van werknemers van Big 4-kantoren naar het bedrijfsleven ziet, is talent wel eerder geneigd om over te stappen en is de studieschuld van die werknemers vaak nog niet afgeboekt. Daarnaast heeft de coronapandemie de zoektocht naar een betere balans tussen werk en privé versneld.