U bent hier

Onderneming & Personeel
Ondersteuning rouwende werknemers kwestie van maatwerk

Ondersteuning rouwende werknemers kwestie van maatwerk

Werknemers die te maken krijgen met een sterfgeval, kunnen hierdoor langere tijd slechter functioneren. Als zij op het werk onvoldoende ruimte ervaren om te rouwen, lopen zij risico om uit te vallen. Hoe kan de werkgever de juiste ondersteuning bieden?

Rouwende werknemers zijn vaak teleurgesteld in de mate van ondersteuning die ze krijgen van hun werkgever. Niet alleen zijn bestaande verlofregelingen niet toereikend en is er dus behoefte aan maatwerk, ook ontbreekt het vaak aan emotionele steun van de leidinggevende. Uit eerder onderzoek van CNV Vakmensen blijkt dat 21% van de ondervraagde werknemers dit zo ervaart en dat 25% langere tijd niet goed functioneert na een sterfgeval. Een op de tien rouwenden krijgt een burn-out. Met de juiste begeleiding kan de werkgever dit voorkomen. Leidinggevenden spelen daarbij een belangrijke rol; niet alleen als een van hun medewerkers een dierbare verliest, maar ook wanneer een collega overlijdt.  

In gesprek blijven met rouwende werknemer

Hoewel elke werkgever te maken kan krijgen met rouw op het werk (tool), zijn ze er vaak niet op voorbereid. Daardoor reageren ze adhoc en doen ze óf te veel óf helemaal niets. Het belangrijkste is dat de werkgever ruimte geeft aan de gevoelens die leven bij een rouwende werknemer. Hij moet deze niet weg redeneren of in de praktische modus schieten, maar er vooral zijn en een luisterend oor bieden. Oprechte interesse en aandacht zijn het belangrijkst. Meebewegen ook; niet iedere werknemer in de rouw wil over zijn verdriet praten, elke keer dat hij op het werk is. Vragen waar iemand behoefte aan heeft, kan duidelijkheid scheppen. In gesprek blijven is dus belangrijk, niet alleen net na het overlijden, maar ook op de langere termijn, dus na een paar maanden of een jaar.

Maatwerk toepassen bij rouw

Omdat er geen wettelijk rouwverlof is, moeten werknemers het na het overlijden van een dierbare doen met afspraken die in de cao of arbeidsovereenkomst zijn gemaakt over verlof na een overlijden. Ook zorgverlof of calamiteitenverlof kunnen hier mogelijk helpen. Bij het overlijden van een collega kan het goed zijn om een herdenkingsplek in het bedrijf in te richten. Daar kunnen collega’s op een zelfgekozen moment naartoe, alleen of met elkaar, om te rouwen en herinneringen te delen. Wil de werkgever een officiële herdenking houden, vraag dan de collega’s hierover mee te denken. Doe vooral niets wat niet passend lijkt. Het is verstandig om als werkgever maatwerk te durven toepassen. Dat kan verzuim voorkomen. TNO heeft een handreiking rouw en werk gepubliceerd voor werknemers en werkgevers. Deze is te downloaden via Arboportaal.