U bent hier

OR & Medezeggenschap
Daling aantal arbeidsongevallen met langer verzuim ingezet

Daling aantal arbeidsongevallen met langer verzuim ingezet

Het aantal arbeidsongevallen dat verzuim van vier dagen of meer tot gevolg had, is gedaald. Dit blijkt uit de cijfers over 2020 die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde naar aanleiding van de NEA. Dat betekent dat na een aantal stabiele jaren met vrijwel gelijkblijvende aantallen, een daling is ingezet.

Na drie opeenvolgende jaren waarin het aantal arbeidsongevallen die leiden tot verzuim van vier dagen of meer vrijwel gelijk bleef, laat 2020 eindelijk weer een daling zien. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). De NEA, een grootschalige enquête die het CBS tweejaarlijks samen met TNO uitvoert, brengt de arbeidsomstandigheden van werknemers in Nederland in kaart. In 2020, zo blijkt daaruit, vonden 77.000 arbeidsongevallen plaats die tot gevolg hadden dat de betrokken werknemers minstens vier dagen of langer niet konden werken. Dat is een daling van 16.000 ten opzichte van het jaar ervoor. Corona en de bijbehorende lockdowns hebben ongetwijfeld invloed op deze cijfers gehad. 

Grootste daling in Industrie en Zorg

In de jaren 2017 tot en met 2019 bleef het aantal arbeidsongevallen met vier dagen verzuim of langer tot gevolg, ongeveer gelijk met respectievelijk 93.000 en 91.000. In 2019 lag het aantal weer op 93.000 ongevallen en in 2020 was dit 77.000. De daling is het grootst in de sectoren Vervoer en Opslag en in de Industrie (beide 4.000 minder ongevallen) en in de Zorg- en Welzijnssector (3.000 ongevallen minder). De meeste arbeidsongevallen komen voor in de sectoren Handel en Zorg- en Welzijn. Deels komt dat doordat in die sectoren veel mensen werken: een derde van de beroepsbevolking, die bestaat uit werknemers van 15 tot 75 jaar. Daarnaast is in die sectoren het risico op een arbeidsongeval relatief groot door de aard van de werkzaamheden. Zo komt fysieke arbeidsbelasting zoals tillen, duwen en trekken veel voor. Ook ontstaan veel ongevallen door verkeerd bewegen tijdens het werk en door vallen en struikelen. In de Factsheet Nationale Arbeidsomstandigheden 2020 (pdf) zijn meer resultaten te zien over de arbeidsomstandigheden.