Zeggenschap over werkplek is actiepunt voor OR
Van de werknemers die sinds de coronacrisis thuiswerken wil 92% in de toekomst meer zeggenschap over de werkplek. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV. Voor de ondernemingsraad (OR) is dit een goed argument om met de bestuurder in gesprek te gaan over de vraag: thuiswerken of terug naar kantoor?
Thuiswerken bevalt veel werknemers zo goed dat ze – ook als thuiswerken vanwege corona niet meer verplicht is – zelf willen bepalen of ze thuis werken of op kantoor. Werknemers willen hun dagelijkse werk vooral thuis doen en alleen specifieke werkzaamheden, zoals het inwerken van collega’s of brainstormsessies, op kantoor. Dit blijkt uit een thuiswerkonderzoek van vakbond FNV. Volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is het niet meer van deze tijd dat de werkgever eenzijdig bepaalt waar werknemers moeten werken, zeker nu al twee jaar blijkt dat thuiswerken vaak prima gaat. Voor de OR zijn de onderzoeksresultaten een goede aanleiding om bij de bestuurder te pleiten voor meer keuzevrijheid voor werknemers over hun werkplek.
Thuiswerkbeleid is belangrijk actiepunt voor OR
De keuze voor werken op kantoor of thuiswerken is een belangrijk actiepunt voor de OR. De werkplek valt namelijk onder de arboaspecten van het thuiswerkbeleid, en daarbij heeft de OR instemmingsrecht (artikel 27, lid 1d WOR). De OR hoeft niet te wachten op een instemmingsverzoek om met de bestuurder in gesprek te gaan. De OR kan een overlegvergadering (artikel 23, lid 2 WOR) beleggen om het onderwerp met de bestuurder te bespreken of kan bij de bestuurder een concreet voorstel indienen (initiatiefrecht, artikel 23, lid 3 WOR). De OR kan er bij de bestuurder op aandringen dat hij werknemers meer zeggenschap geeft over waar zij werken. Daarbij kan de OR de bestuurder ook adviseren om werknemers een passende thuiswerkvergoeding (infographic) te geven. Inmiddels stellen ook steeds meer cao’s een thuiswerkvergoeding verplicht.
Wetsvoorstel moet werknemer meer invloed geven bij keuze werkplek
Jong pleit ervoor dat in de wet wordt vastgelegd dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werkplek. De overheid heeft de eerste stappen daartoe al gezet. Het nieuwe regeerakkoord bevat afspraken om thuiswerken te stimuleren. Bovendien zal de Tweede Kamer zich binnenkort buigen over het wetsvoorstel Werken waar je wilt, dat werknemers een sterkere positie geeft bij het bepalen van de werkplek. Vooruitlopend op de behandeling van dit wetsvoorstel werkt de Sociaal-Economische Raad (SER) op dit moment aan een advies over de toekomst van thuiswerken.
9 op 10 werknemers wil meer zeggenschap over werkplek
Aan het thuiswerkonderzoek van FNV werkten 5.400 vakbondsleden mee, voornamelijk uit de financiële sector, overheid en zorg. Ruim 9 op de 10 (92%) van de respondenten die de afgelopen twee jaar heeft thuisgewerkt, wil meer zeggenschap over de werkplek. Het thuiswerken bevalt 3 op de 4 deelnemers goed of heel goed. Bijna 4 op de 5 (78%) ziet geen noodzaak om naar kantoor te gaan. Ruim 14% wil in de toekomst alleen nog thuiswerken, 5% werkt liever alleen op kantoor.
De toolbox Succesvol thuiswerken in 6 stappen helpt organisaties bij het opstellen en uitvoeren van een goed thuiswerkbeleid.