Tijdvakken aangifte loonheffingen 2022 staan online
De Belastingdienst heeft de aangiftetijdvakken van de loonheffingen voor het jaar 2022 gepubliceerd. Rendement maakte daar een overzichtelijke infographic van.
De Belastingdienst stuurde werkgevers in november de aangiftebrief loonheffingen 2022. De brief bevat de aangiftetijdvakken voor de loonheffingen van 2022 en de bijbehorende aangifte- en betaaldatums. Inmiddels staat het overzicht met alle deadlines en betalingskenmerken voor het indienen en betalen van de loonaangifte voor 2022 ook op de website van de fiscus. Rendement maakte daar een overzichtelijke infographic van.
Aangifte loonheffingen meestal per maand of per vier weken
De meeste werkgevers doen hun aangifte loonheffingen per maand of per periode van vier weken. Maar er zijn bepaalde situaties waarin een werkgever een ander tijdvak gebruikt. Daarom staan in het overzicht ook de codes en deadlines voor aangifte loonheffingen per halfjaar en per jaar. Deze tijdvakken gelden voor:
- personeel van zelfstandige binnenschippers die aan boord van het schip wonen (aangiftetijdvak is een halfjaar);
- personeel aan huis, waaronder personeel in het kader van een persoonsgebonden budget voor zorg (aangiftetijdvak is een jaar);
- meewerkende kinderen (aangiftetijdvak is een jaar).
Diverse aanpassingen in de loonaangifte in 2022
Ieder jaar verandert er het een en ander in de aangifte loonheffingen. Dat geldt ook voor 2022. Zo zijn door de introductie van een gedifferentieerde premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) en het betaald ouderschapsverlof per 2022 diverse aanpassingen in de aangifte loonheffingen nodig. In het artikel De wijzigingen in de aangifte loonheffingen per 2022 leest u uitgebreide informatie over deze aanpassingen, met voorbeelden.
Dit jaar moest ook de precieze definitie worden vastgelegd van het begrip inkomstenverhouding (IKV), maar dat is opnieuw uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2024. Het uitstel heeft gevolgen voor de handhaving van de gedifferentieerde premies voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) en het Aof.