U bent hier

Onderneming & Administratie
Hulpmiddel voor opzetten veiligheidsaanpak in mkb

Hulpmiddel voor opzetten veiligheidsaanpak in mkb

In kleinere en middelgrote bedrijven in het mkb ontbreekt vaak de basiskennis voor het bereiken van een goede arbeidsveiligheid. Een nieuwe handreiking van de SER moet werkgevers helpen de veiligheidsaanpak te verbeteren en het aantal arbeidsongevallen terug te brengen.

Veilig werken wordt makkelijker als er eenmaal een degelijke basis ligt. Daarmee voorkomt een werkgever dat werknemers te maken hebben met arbeidsongevallen en langdurig ziekteverzuim. In de praktijk blijkt die basis vooral bij kleinere en middelgrote mkb-bedrijven te ontbreken. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft daarom een handreiking gepubliceerd om werkgevers te helpen een veiligheidsaanpak op te zetten. De Handreiking Groeien in arbeidsveiligheid bevat een veiligheidsaanpak die bestaat uit negen stappen. Ieder van deze stappen is te beschouwen als een manier van kijken naar, of een manier van omgaan met veiligheid.

Veiligheid als afwezigheid van gevaar

Veiligheid in een organisatie wordt vaak uitgedrukt als de afwezigheid van gevaar: de werkgever heeft maatregelen genomen waarmee het gevaar beheerst kan worden. Veel werknemers zijn zich er niet van bewust dat ze, juist dankzij die maatregelen, veilig kunnen werken. En dat er daardoor ook nooit een arbeidsongeval plaatsvindt. Veiligheid is in de eerste plaats afhankelijk van regels en van de manier waarop werknemers daarmee omgaan. Met een juiste veiligheidsaanpak creëren werkgevers niet alleen een veilige werkomgeving, maar ook een goed ontwikkeld veiligheidsbewustzijn bij werknemers.

Risico’s in kaart brengen

Een veiligheidsaanpak begint met meten hoe het met de veiligheid staat. Zelfs als er nooit ongelukken gebeuren, is dat nodig. Er is namelijk altijd risico dat er iets kan gebeuren. Die risico’s moet de werkgever in kaart te brengen, net als de maatregelen om de risico’s weg te nemen of te bepreken. Dat doet hij door het opstellen van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een plan van aanpak met maatregelen. Hiervoor kan de werkgever het RI&E-instrument van de bedrijfstak gebruiken. Dit document kan hij telkens aanpassen als er iets verandert in de manier van werken of in de organisatie van het werk. Want veiligheid is een continu proces dat nooit af is. Lees hier meer over het in kaart brengen van veiligheid.