Grootbedrijf betaalt mkb’er gemiddeld pas na 43 dagen
In 2021 betaalden ondernemingen uit het grootbedrijf mkb-ondernemingen gemiddeld pas na 42,8 dagen. Dit stelde bedrijfsinformatiespecialist Graydon recent. Menig onderneming moet dus nog de nodige stappen zetten als de wettelijke betaaltermijn voor betalingen van grote ondernemingen aan mkb-ondernemingen wordt gehalveerd naar maximaal 30 dagen.
In 2021 werd een factuur in Nederland gemiddeld binnen 38,4 dagen voldaan. Het betaalgedrag verslechtert dus, maar dit geldt vooral voor facturen die ondernemingen in het grootbedrijf aan ondernemingen in het mkb moeten betalen. Nog niet alle grote ondernemingen zijn voorbereid op de wettelijke aanpassing die op komst is, waardoor de betaaltermijn aan het mkb van 60 dagen wordt verkleind naar 30 dagen. Voor deze aanpassing geldt dat een onderneming tot het mkb behoort bij het twee jaar achter elkaar voldoen aan twee van de volgende drie kenmerken:
- er werken minder dan 250 personen;
- de jaaromzet bedraagt maximaal € 40 miljoen;
- het jaarlijkse balanstotaal is maximaal € 20 miljoen.
Wetsvoorstel bij Tweede Kamer
Volgens de bedrijfsinformatiespecialist kennen sommige grote ondernemingen hun leveranciers onvoldoende en zijn zij niet op de hoogte dat veel van hun leveranciers tot het mkb worden gerekend. Volgens Graydon moeten ondernemingen nog eens kritisch kijken naar hun leveranciersbestand. De halvering van de betaaltermijn leidt voor veel ondernemingen tot veel extra werk. Een snellere verwerking van facturen is technisch mogelijk en menig grote onderneming wil vanuit het oogpunt van imago en doelstellingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) sneller betalen. Alleen zien zij soms door de bomen het bos niet meer. Er is dus nog een lange weg te gaan. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Tweede Kamer. Graydon raadt ondernemingen aan dat ondernemingen tot die tijd de nodige voorbereidingen moeten treffen.