Uitkering bij ouderschapsverlof omhoog naar 70%
15 december 2021
Het nieuwe kabinet maakt werk van gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. De verschillen tussen mannen en vrouwen moeten onder meer verkleind worden door een verhoging van de uitkering bij ouderschapsverlof en betere controles op loonverschillen.
Mannen en vrouwen hebben niet dezelfde positie op de arbeidsmarkt. Zo ligt de arbeidsparticipatie van vrouwen lager. Coalitieakkoord 2021-2025 bevat daarom maatregelen voor de bevordering van gendergelijkheid op de arbeidsmarkt.
Ouderschapsverlof, loonverschillen en kinderopvang
Maatregelen uit het regeerakkoord 2021 voor gendergelijkheid en een hogere arbeidsparticipatie:
- Op basis van de Wet betaald ouderschapsverlof kunnen werknemers vanaf 2 augustus 2022 in het eerste levensjaar van hun kind ouderschapsverlof (toolbox) opnemen met een uitkering van UWV. Volgens de huidige bepalingen in de wet bedraagt de uitkering 50% van het dagloon en maximaal 50% van het maximumdagloon. De coalitiepartijen hebben besloten de uitkering te verhogen van 50% naar 70% van het dagloon.
- De aanpak tegen zwangerschapsdiscriminatie wordt doorgezet.
- Er komen betere controles op loonverschillen tussen mannen en vrouwen. Wat deze maatregel precies inhoudt, is niet gespecificeerd. In de afgelopen kabinetsperiode is voor controles een wetsvoorstel gepubliceerd. Ook de Europese Unie is bezig met dit thema.
- Het wordt aantrekkelijker gemaakt om meer uren of dagen in de week te werken. De AWVN pleitte hier onlangs ook voor vanwege de arbeidsmarktkrapte.
- Het kabinet stimuleert een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in leidinggevende posities. Vanaf 1 januari 2022 treedt al de Wet evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen in bestuur en raad van commissarissen (artikel) in werking.
- Ouders kunnen werk en zorg straks beter combineren doordat de vergoeding van de kinderopvang omhooggaat. Mogelijk stijgt het vergoedingspercentage naar 100%!